Валерій Рябих розповів, як американський дрон DroneHunter F700 може ловити "Шахеди" / скриншот

Американська компанія Fortem Technologies адаптувала дрони, що можуть знищувати беспілотники Shahed-136, які активно використовує Росія для атак по українських містах. Ці "пташки" вже є в українських захисників.

"Американський безпілотник DroneHunter F700 вже перебуває на озброєнні ЗСУ тривалий час і добре зарекомендував себе. Йдеться про Держприкордонслужбу, де їх ставлять на захист наших повітряних рубежів і кордонів. Безпілотник працює просто й розроблявся в рамках антидронової боротьби у воєнних умовах. Ключовим оновленням, яке отримав DroneHunter F700, стала його підвищена стійкість до російських засобів РЕБ, які створюють суттєві проблеми для наших безпілотників", – розповів в ефірі "Еспресо" військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

Військовий експерт зауважив, що дрони адаптували під те, щоб вони ловили Shahed-136, а їхня вага становить близько 200 кг. Американський DroneHunter F700 працює на основі штучного інтелекту.

Відео дня

"Потрібно задати сектор, де є загроза, і вони автоматично злітають, обираючи ціль і тактику. DroneHunter F700 озброєний сіткою, яка блокує роботу двигуна з гвинтом. Після чого ціль падає на землю", – резюмував Рябих.

Зброя для протидії "Шахедам"

У Саудівській Аравії похвалилися лазерною системою Silent Hunter, яка збила 100% дронів-камікадзе Shahed. Лазерна система Silent Hunter китайського виробництва коштує 100 мільйонів доларів.

Над аналогічними технологіями працюють і інші країни. Щодо України, то потенціал для створення такого "ловця" дронів є, проте не вистачає елементної бази. 

Зазначимо, що наразі основними засобами протидії "Шахедам" під час російських атак в Україні є засоби ППО, а також мобільні групи. 

Вас також можуть зацікавити новини: