Ілюстрація REUTERS

Китай повідомив генсеку ООН Антоніо Гутеррешу про приєднання до Міжнародного договору про торгівлю зброєю, повідомило постпредство КНР при ООН.

Читайте такожКитай та Індія збільшили ядерні арсенали - SIPRI

Таким чином, Китай став 107-м учасником договору. Постійний представник Китаю Чжан Цзюнь закликав зробити так само і інші країни, передає kommersant з посиланням на «Сіньхуа». Постпред наголосив, що деякі країни вийшли з договору і почали «здійснювати акти односторонньої політики та залякування». .

Відео дня

США вийшли з договору в 2019 році. На думку Білого дому, всі обмеження, зазначені в договорі, набагато краще відображені в американському законодавстві, а угода зазіхає на другу поправку, тобто на право громадян США мати зброю.

Договір пропонує учасникам добровільно обмежити постачання звичайних озброєнь восьми типів (танків, БТР, артилерійських систем, бойових літаків, вертольотів, ракет і ракетних установок, а також легкої і стрілецької зброї) в ті країни, де вони можуть бути використані "для вчинення або сприяння вчиненню серйозного порушення міжнародного гуманітарного права", тероризму, транснаціональної злочинності.