Над створенням коаліції винищувачів для України працюватимуть вже три країни - Зеленський

Український президент назвав це хорошим початком коаліції.

Над створенням міжнародної коаліції винищувачів для України погодились працювати вже три країни. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський.

"Учора ми домовились у Британії з Ріші, паном премʼєр-міністром, що працюватимемо над коаліцією винищувачів – тренування, літаки, результати. Учора ж це підтримав пан Президент Франції Макрон, а сьогодні підтримав пан премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Хороший початок коаліції!" – заявив глава держави у своєму відеозверненні до українців наприкінці 447-го дня війни.

Зеленський також нагадав, що Україна постійно працює з союзниками та партнерами для захисту неба. Завдяки цьому вже маємо систем Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS. Він зазначив, що сьогодні українські сили повітряної оборони збили усі вісімнадцять російських ракет, спрямованих на Україну.

"Знов і знов дякую і всім нашим партнерам у світі, хто допоміг нашій державі з відповідними системами захисту неба", – підкреслив Зеленський.

Президент зауважив, що для отримання всієї цієї зброї Україна проводить колосальну роботу.

"Скільки часу, енергії, аргументів, зустрічей та інформаційної роботи дали нам змогу будувати таку систему ППО… І я дякую кожному і кожній, хто до неї залучений! На всіх рівнях. День за днем, місяць за місяцем наша команда діяла заради того, щоб у нас був захист неба. Колись ми чули, що Patriot – це нібито нереально. А зараз ось вони, Patriot. І це ще не все, що ми забезпечимо для України! Ми – разом із партнерами України – зробимо захист від терору максимально міцним", – додав президент.

Винищувачі для України

15 травня Зеленський під час спільного з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком спілкування з представниками ЗМІ на території заміської резиденції Чекерс в Бакінгемширі, анонсував "важливі рішення" щодо літакової коаліції найближчим часом. Своєю чергою, Сунак сказав, що Британія збирається стати ключовим учасником цієї коаліції країн, які надаватимуть підтримку.  Британський прем'єр підтвердив, що Британія відносно скоро розпочне навчання українських пілотів, про що сьогодні було обговорено з Зеленським.

Цього літа у Великій Британії стартує підготовка пілотів ЗСУ. Розпочнеться початкова льотна фаза для груп українських льотчиків. Це дасть нашим захисникам навички пілотування, за допомогою яких вони зможуть застосовувати різні типи літаків.

У Повітряних силах наполягають, що для ефективної боротьби з окупантами Україні потрібні саме американські винищувачі F-16. Інша бойова авіація, яку деякі партнери розглядають для передачі Україні замість F-16, суттєво програє у характеристиках сучасним літакам.

Вас також можуть зацікавити новини: