Рябих розповів, скільки літаків Су-57 може бути в Росії / фото Міноборони РФ

Росія почала застосовувати для ударів по Україні ракети Х-69. Носіями цих ракет є винищувачі Су-57, і їхній зліт буде призводити до оголошення повітряної тривоги по всій території України.

За попередніми оцінками, таких винищувачів у Росії – до 10 одиниць. Про це в ефірі телеканалу "Еспресо" військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих

"Російські літаки Су-57 є носіями ракет Х-69. Саме цей тип ракет, як показали останні події, може проривати нашу протиповітряну оборону. Саме ракетою Х-69 було уражено Трипільську ТЕС. Тут варто зазначити, що тактико-технічні характеристики цих ракет розширюють можливості окупантів для ударів по території України. Саме тому зліт літаків Су-57 в Росії буде призводити до оголошення повітряної тривоги по всій території України. На щастя, росіяни сьогодні мають невелику кількість таких ракет", – розповів експерт.

Відео дня

При цьому він наголосив, що у 2023 році росіяни виготовили лише три таких літаки. 

"Літак Су-57, який в Росії називають винищувачем 5-го покоління, насправді є літаком перехідного типу. Так, дійсно, росіяни намагаються довести його до 5-го покоління, але їм не вистачає технологій. Таких літаків РФ може мати десь до 10 одиниць. Відомо, що у 2022 році їх було виготовлено 6 одиниць, а у 2023 році окупанти змогли виготовити лише 3. Тому цілком ймовірно, що такі темпи виробництва Су-57 повʼязані з обмеженням росіян до певної компонентної бази", – резюмував Валерій Рябих.

Винищувачі Су-57: характеристики

Згідно з даними з відритих джерел, перший політ літак Су-57 здійснив наприкінці січня 2010 року. На озброєння Росія прийняла його у 2018 році, а вже 25 грудня 2020 року ВКС РФ отримали перший серійний винищувач.

Екіпаж цього літака складається з 1 особи. Бойовий радіус становить 2000 кілометрів, а дальність польоту – 4500 кілометрів. Щодо габаритів винищувача Су-57, то його довжина становить 19,7 метрів, висота – 4,8 метра, а розмах крила – 14 метрів. 

Вас також можуть зацікавити новини: