Для стрільби з Mutabar-1 бойовики використовують ракети та / або реактивні снаряди / скріншот

У палестинського угруповання ХАМАС з'явилися власні імпровізовані засоби протиповітряної оборони (ППО) під назвою Mutabar-1. Про це свідчить опубліковане у відкритому доступі відео, аналізує військовий портал Defence Express.

Зазначається, що дані пускові установки управляються дистанційно з імпровізованого командного пункту, можуть обертатися на лафеті. При цьому для стрільби з них бойовики використовують ракети та/або реактивні снаряди з невідомим принципом наведення на ціль.

"У деяких джерелах вже можна побачити припущення, що для відстрілу з Mutabar-1 бойовики ХАМАС можуть використовувати некеровані реактивні снаряди з дистанційними детонаторами, які можуть встановлюватися для підриву на висоті і на певній дистанції від цілі. Теоретично, обґрунтуванням такої версії може бути та деталь, що на кадрах відео бойовики ХАМАС спочатку заряджали самі снаряди в пускові труби, а потім вже докручували на них щось схоже на підривники", - йдеться у публікації.

Аналітики відзначають, що концепт такої установки ППО виглядає "примітивним і одночасно цікавим".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бойовики ХАМАС запускали по Ізраїлю дрони Ababil-2 іранського виробництва.

"Ababil-2 - це розвідувальний БПЛА, і восени 2022 року їх використовували російські війська в Україні, але ті виявилися досить вразливими для засобів ППО та РЕБ. Схоже, передані ХАМАС Ababil-2 вирішили застосовувати не як громіздкий і малоефективний розвідувальний БПЛА, а як дрон-камікадзе", - повідомляв військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Вас також можуть зацікавити новини: