Фінський експерт розкрив, яку зброю Фінляндія може передати ЗСУ / Ілюстрація REUTERS

Військовий експерт, науковий співробітник Фінського інституту міжнародних відносин у Гельсінкі Хенрі Ванханен розповів, на яку допомогу від Фінляндії може розраховувати Україна.

Свою думку він висловив під час брифінгу у медіа-центрі "Україна-Одеса". Він зазначив: питання щодо можливості передачі літаків F/A-18 вже кілька місяців обговорюється, зокрема фінським урядом, але фахівець не впевнений, що його держава зможе надати Україні ці літальні апарати. 

За словами експерта, наразі Фінляндія проходитиме переозброєння та за деякий час зможе замістити у себе F/A-18 іншими літаками, але для цього процесу потрібен певний термін. 

Відео дня

"Тобто, можливість розпочати надсилати F/A-18 може бути десь у 2024-2025 роках, але тоді ці літаки вже будуть застарілими. Та для того, щоб їх модернізувати, необхідні будуть значні інвестиції. Але Україна потребує допомоги вже зараз, та не може чекати кілька років щось, що треба буде модернізувати", - наголошує Ванханен. 

За даними експерта, зараз не так багато країн користуються F/A-18, бо вони наразі виводяться з озброєння. Він додає, що допомога союзників залежить від потреб України та від її готовності інтегрувати у свою "систему" літаки F-16, які перебувають у кращому стані та можуть стати більш корисними.

Експерт вважає, що Фінляндія зможе надавати допомогу Україні в тому, що стосується навчання  пілотів. 

"У нас для цього є багато симуляторів, аеропорти…  Зараз ведеться обговорення (питання – УНІАН)", - каже фахівець.

Він нагадав, що Фінляндія почала допомагати Україні відразу після повномасштабного вторгнення РФ - з лютого 2022 року. Вже надавалася літальна зброя, зенітні установки, боєприпаси. 

Ванханен наголошує: Фінляндія не надає про свою допомогу детальну інформацію з міркувань безпеки, бо РФ "може побачити"", чого саме в певний час не вистачає фінам та якось скористатися цим. 

Україна закликала Фінляндію підтримати ЗСУ винищувачами Hornet

Нагадаємо, у березні 2023 року Україна звернулася до Фінляндії з проханням передати винищувачі F/A-18 Hornet - наразі на озброєнні цієї країни є 62 таких літаки. Через завершення терміну експлуатації цієї моделі Гельсінкі планують доповнити свій флот новими винищувачами F-35 Hornet.

Міністерство оборони Фінляндії назвала дискусію щодо передачі ЗСУ Hornet "не актуальною", бо фінським військовим вони будуть потрібні ще кілька років.

Вас також можуть зацікавити новини: