Експерт порівняв польську та німецьку САУ / колаж УНІАН

Українського військового експерта Олега Жданова попросили порівняти дві САУ - польський "Краб" і німецьку PzH 2000. Він каже, що вони приблизно однакові за своїми тактико-технічними характеристиками.

"Я так розумію, що дуже близький ствол. Обидва стволи 155 міліметрів, обидва стволи мають довжину 52 калібру, а це впливає на дальність стрільби і на початкову швидкість боєприпасу. Обидві самохідки має гусеничну базу", - заявив він в ефірі проекту FreeДом.

Жданов продовжив, що у польського "Краба" вежа британської самохідки. Німецька САУ в принципі вся виготовлена в Німеччині, але ствол аналогічний, тому дальність стрільби у "Краба" 30-40 км, а у німецької PzH 2000 - 30-50 км, а активно-реактивним снарядом - 67 км.

Боєприпаси в принципі однакові, тому що калібр однаковий. А ось пороховий заряд різний, через це і виходить різниця в дальності стрільби. 

"Запас ходу за пальним відповідно 400 км у "Краба" і 420 - у PzH 2000. Тобто тут 20 кілометрів лише різниця. Ну, і щодо двигуна: у німецької гаубиці 1000 кінських сил, у польської - 800", - заявив військовий експерт. 

В обох гаубиць напівавтомат заряджання, екіпаж однаковий - п'ять осіб. "Краб" трошки легший - він 48 тонн, а німецька гаубиця важить 55 тонн, звідси і різниця в потужності двигуна. Скорострільність заявлена шість пострілів за хвилину, у німецької гаубиці - максимально 10.

"Практично однакові. Німецька трохи потужніша, але, бачите, у нас німецька показала себе не дуже у плані технічної справності, виявилася дуже ніжна і примхлива в польових умовах та в умовах ведення активних бойових дій", — підсумував Жданов.

Нагадаємо, перші 18 гаубиць "Краб" були доставлені з Польщі в Україну - у рамках військової підтримки - у травні. САУ AHS Krab (САУ "Краб") - це сучасна самохідна гаубиця, яка розміщується на гусеничному шасі і має баштову компоновку.

Передати гаубиці PzH 2000 Україні погодилися Німеччина і Нідерланди

САУ PzH 2000 виконана в стандартному для НАТО калібрі 155 мм. Таке поєднання зараз визнано класичним і найбільш вдалим і в середньому дає дальність пострілу звичайним снарядом близько 30 км. Але у PzH 2000 результати набагато кращі. Звичайний снаряд, випущений з цієї німецької САУ, долає від 30 до 36 км.

Вас також можуть зацікавити новини: