Росія збільшила застосування Кабів, особливо в Авдіївці та Куп'янську / фото Вікіпедія

Росія в лютому рекордно збільшила кількість застосування авіабомба по Україні. Зокрема, як пише військовий експерт Олександр Коваленко, за першу третину лютого російська тактична авіація здійснила понад 460 скидів авіаційних бомб ФАБ-250, ФАБ-500м62, ФАБ-1500м54, а також ОДАБ-500 з УМПК (уніфікованими модулями планування і корекції).

Як зазначає Коваленко, найінтенсивнішим напрямком із застосування КАБ була Авдіївка, друге за інтенсивністю – Куп'янськ.

"Крім того, російська тактична авіація, на свій страх і ризик, намагається вийти на системні показники застосування КАБ по Херсонській області, як по лівому, так і по правому березі", - пише експерт.

Відео дня

Він нагадав, що попереднім рекордним місяцем із застосування КАБ став листопад 2023 року - понад 1 200 бомб різного типу з рекордом за добу 25 листопада - 120 одиниць.

У той же час, з урахуванням того, що за 1/3 лютого російська авіація вже застосувала понад 460 КАБ, в цьому місяці може бути встановлений абсолютний рекорд по їх використанню противником, відзначає експерт, підкреслюючи, що, крім цього, російський ВПК зміг вийти на рівень середньодобового забезпечення в застосуванні до понад 50 УМПК на добу.

"Все це зайвий раз вказує на те, що боротьба з російською авіацією повинна бути, при отриманні відповідного інструментарію, виведена в 2024 році в один з пріоритетів. Боротися з КАБами можливо тільки за допомогою знищення їх носіїв", - зазначає Коваленко.

Ситуація в Авдіївці

Раніше Коваленко писав про те, що головною метою російського наступу під Авдіївкою було створення "котла" і оточення українського гарнізону. Цей план провалився і тепер РФ змушена вести міські бої. 

Він зазначав, що нова м'ясорубка вуличних боїв, як у Бухмуті - зовсім не те, на що розраховував Путін, але іншого росіянам не залишається.

Як розповідав голова Авдіївської міської Військової адміністрації Віталій Барабаш, тільки за одну добу, 5 лютого, в місто "прилетіло" 37 КАБів, а з 1 січня – 746 КАБів. При цьому за минулий рік, з серпня їх було всього 146.

Вас також можуть зацікавити новини: