Через війну проти України авіація РФ швидше витратить свій ресурс / фото ua.depositphotos.com

Російські війська мають ряд проблем, які заважають їх авіації виконувати свої завдання. У підрозділів ВКС РФ складності з комунікацією з іншими родами військ, а також скоротилася кількість бойових машин.

Експерти Breaking Defence зазначили, що російські повітряно-космічні сили помітно деградують через знос великої кількості російських бойових літаків. За оцінками Міноборони Великої Британії, з початку війни ВКС втратили 90 бойових літаків, серед яких значна кількість сучасних моделей "Су".

Ситуація ускладнилася, коли підрозділи ППО Росії збили два своїх винищувача Су-35С. Перший літак збили в кінці вересня в районі Токмака, а другий втрачено 6 жовтня в районі Маріуполя.

Відео дня

"Ці два інциденти свідчать або про серійну відмову системи "свій-чужий" (IFF) Су-35 виробництва ЦНІІ ЕІСУ, або про нездатність ВКС Росії та її підрозділів ППО ефективно обробляти сигнали, що видаються цією системою", - розповіли експерти.

Один із фахівців НАТО розповів, що були випадки, коли відмова російської авіаційної системи запобігала небезпечному зближенню з літаками Альянсу.

"Коли мова йде про російських ВКС, то іноді можна сказати тільки "слава Богу за неякісне технічне обслуговування", - наголошується в повідомленні.

Друга проблема для російської авіації - кількість льотних годин. Багато літаків експлуатуються довше, ніж передбачалося. Крім того, така ситуація створює потребу в більш частому обслуговуванні машин. У зв'язку з цим число винищувачів-бомбардувальників Су-34, які можуть виконувати завдання, скоротилося.

"У перші місяці війни на Україні ВКС здійснювали від 150 до 300 вильотів в день, в той час як в мирний час цей показник становив 60 вильотів. З тих пір цей показник знизився до 100 вильотів на день, але це все одно майже вдвічі більше, ніж у мирний час", - зазначено в повідомленні.

Таким чином, російська армія витрачає ресурс багатьох літаків швидше, ніж планувалося, а замінити їх проблематично.

Втрати Росії у війні проти України - останні новини

З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила в Україні тисячі одиниць військової техніки, в тому числі 320 літаків і 324 вертольоти.

Крім того, проблемою для російської оборонної промисловості є західні санкції, які перешкоджають поставкам необхідних комплектуючих, які не виробляють на території РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: