Литва передасть Україні два NASAMS / фото KONGSBERG

Україна отримає від Литви два зенітно-ракетні комплекси протиповітряної оборони NASAMS. Про це повідомив президент Литви Гітанас Науседа у мікроблозі Twitter.

"Литва отримала дві пускові установки NASAMS, які будуть передані Україні. У боротьбі України проти агресора протиповітряна оборона є ключовим фактором", - наголосив Науседа.

При цьому, глава Литовської держави очікує на більше колективних рішень для підтримки України на саміті Організації Північноатлантичного договору (НАТО), який відбудеться у липні у Вільнюсі.

Відео дня

"Разом до перемоги", - додав Науседа.

У посольстві Литви уточнили, що Україні передадуть оновлені NASAMS, які будуть повністю готові до інтеграції в систему української ППО.

Вартість контракту становить приблизно 9,8 млн. євро. Отримання систем ППО варто очікувати протягом трьох місяців. Також зазначається, що Міноборони Норвегії зробить додатковий внесок, передавши допоміжне обладнання для комплексів NASAMS.

У посольстві уточнили, що запланований пакет військової допомоги Литви Україні включатиме не лише ракетні системи NASAMS, але й 10 бронетранспортерів M113. Відтак, загальна кількість цих бронетранспортерів, переданих Литвою, сягне 72 одиниць.

Згодом у Twitter президент України Володимир Зеленський подякував президенту Литви Гітанасу Науседі за рішення придбати й передати Україні два комплекси ППО NASAMS. 

"Це важливий і вчасний внесок у захист українського неба та збереження життів українців. Разом до перемоги", - зазначив Зеленський.

NASAMS - що відомо

Як повідомляв УНІАН, в Україні NASAMS зарекомендувала себе як ефективна система ППО. Цей комплекс був розроблений норвезькою компанією Kongsberg спільно з американською Raytheon.

NASAMS можуть збивати ракети, літаки та інші повітряні цілі супротивника на малих і середніх висотах. Дальність ураження складає від 2,5 до 40 км; висота ураження - від 30 м до 16 км; час реагування - 10 секунд.

Вас також можуть зацікавити новини: