Офіцер розповів, скільки вчать пілотів керувати винищувачами F-16 / US Air Force

Майор резерву армії оборони Ізраїлю Віктор Верцнер заявив, що українські пілоти цілком можуть навчитися керувати винищувачами F-16 за чотири місяці.

"18 місяців – це не терміни для досвідчених пілотів, це терміни для пілотів, які ніколи не літали, зокрема на реактивних винищувачах", – наголосив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Верцнер розповів, що в Ізраїлі для підготовки пілота виділяють 3 роки інтенсивного навчання з нуля. Терміни перекваліфікації на іншу модель літака становлять біля шести місяців.

Відео дня

"Це означає, що 18 місяців – це терміни навчання людей, які в усякому разі не літали на винищувачах. Наприклад, терміни перекваліфікації в Ізраїлі з однієї моделі літака на іншу, західних моделях літаків, це близько півроку. Тому, мені здається, якби це (підготовка українських пілотів за 4 місяці – ред.) не було реальним, то Вашингтон би не підтверджував такі терміни", – резюмував майор резерву армії оборони Ізраїлю.

Літаки F-16 для України

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що винищувачі F-16 допоможуть Україні здобути перемогу у війні, що розвʼязала проти нашої країни Росія. За його словами, ці літаки допоможуть захистити українське небо. Крім того, збільшиться ефективність застосування ракет HARM, керованих авіабомб JDAM тощо.

19 травня президент США Джо Байден заявив, що  Штати підтримають навчання українських пілотів на F-16. Пізніше радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що США та країни-союзники планують передати ці літаки Україні, проте їх не використають у майбутньому контрнаступі ЗСУ. Крім того, поки невідомо, коли, від яких країн і скільки винищувачів F-16 отримає Україна.

У Міністерстві оборони прогнозують, що партнери нададуть ці винищувачі Україні вже восени цього року. 

Вас також можуть зацікавити новини: