У Польщі збільшують присутність військового контингенту США / фото Depositphotos

США збільшують кількість військового контингенту на території Польщі.

15 серпня міністр оборони Республіки Польща Маріуш Блащак і державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео підписали відповідну Угоду про посилену оборонну співпрацю. Подія сталася за присутності польського президента Анджея Дуди, повідомляє Європейська правда.

Документ підписали під час турне Помпео країнами Європи (Чехія, Словенія, Австрія, Польща) й відбулося у соту річницю подій Варшавської битви або так званого "Дива на Віслі".

Відео дня

Варшава підкреслила, що отримала від Штатів набагато більше, аніж планувалося.

Читайте такожБританські інструктори за п'ять років підготували понад 18 тисяч українських військових

Найголовніше — це те, що ми домовилися про набагато більше, ніж ми спочатку припускали... Це приголомшливий переговорний успіх, — заявив міністр оборони Маріуш Блащак.

Такому рішенню посприяла зміна позиції США, яка відбулася у досить вдалий момент. Менш ніж два місяці тому питання збільшення американського військового контингенту у Польщі намагався вирішити президент Анджей Дуда, проте невдало. Зараз відносини Польщі та США базуються на симпатіях Дональда Трампа, за якого на минулих виборах у США проголосували більшість американців польського походження.

Розширена угода не є чимось унікальним, США мають аналогічні угоди з Бельгією, Угорщиною і Румунією.

Угода з Польщею передбачає розміщення додаткових 1000 військових у цій країні на ротаційній основі. Це посилить нинішню присутність американської армії в країні. Наразі там вже перебуває 4500 солдатів.

У Дравсько-Поморському (Західнопоморське воєводство) створять Центр бойової підготовки; розвідувальна ескадрилья безпілотників розміститься у Лаську (Лодзинське воєводство); в Познані (Великопольське воєводство) — елементи реконструйованого командування 5-го армійського корпусу США.

Також Вроцлав-Страховіце (Нижньосілезьке воєводство) вказано як авіабаза для розвантаження та завантаження польських і американських військовослужбовців, у Повідзі (Великопольське воєводство) буде розміщено повітряну бригаду сухопутних військ (вертолітна база), а також логістичну базу; Люблінець (Сілезьке воєводство) буде місцем розміщення дивізійних сил.

Крім того, візит Помпео на урочистості допоміг польській владі уникнути відповідей на деякі неприємні питання, у тому числі – щодо обіцянок гідного відзначення 100-річчя Варшавської битви. 

  • У Польщі буде створено командування V корпусу армії США. Польща взяла на себе зобов'язання оплатити витрати з відправки військових і будівництва всієї інфраструктури.
  • Американська база, як і солдати, що там служать, не будуть входити в польську юрисдикцію. Президент Польщі Анджей Дуда назвав договір про військове співробітництво між Польщею і США гарантією безпеки Польщі і всього регіону.