"Зірка" європейського ППО: експерти розповіли про французьку Aster 30

Сімейство ракет здатне боротися з балістикою та безпілотниками.

Військові фахівці проаналізували можливості ракети Aster 30, які у межах чергового пакета військової допомоги Франція передасть Україні, їх характеристики дозволяють збивати балістичні цілі.

Як повідомляє АрміяInform, Aster 30 належить до сімейства зенітних керованих ракет Aster та є уніфікованим набоєм для систем ППО сухопутного та корабельного базування. Її розробник -  консорціум EUROSAM, створений Францією, Італією та Великою Британією за участі провідних європейських  оборонних підприємств MBDA Missile Systems та THALES. Проєкт отримав назву Future Surface-to-Air Family of Missile Systems (Нове покоління зенітних ракетних систем).

Серед модифікацій реактивних снарядів: Aster 15 — малого та середнього радіуса дії, Aster 30 — великого радіуса дії, Aster Block 2 BMD — протиракета заатмосферного перехоплення.

Йдеться, що важливою якістю Aster, які використовують для оснащення систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T, є здатність ураження пріоритетних цілей прямим попаданням (hit-to-kill). Для цього в  Aster використовується спосіб газодинамічного пропорційного поперечного управління.

"Ці комплекси перебувають на озброєнні Франції та Італії ще з 2011 року. Основна роль SAMP-T полягає в захисті розгорнутих військових підрозділів і критично важливих об’єктів. Наприклад, Франція використовує їх для прикриття своїх авіабаз. Це пов’язано з тим, що Mamba здатна боротися як з авіацією, так і з ракетами, зокрема крилатими та протирадіолокаційними", - йдеться у публікації.

Найважливіше  те, що ці установки здатні успішно збивати тактичні балістичні ракети на відстані від 15 до 35 км. Так, навесні 2013 року Італія та Франція вперше випробували цю ЗРК в межах тренувань військ НАТО. За даними АрміяInform, тоді комплекс з великої відстані блискуче перехопив відповідну ціль.

"Aster 30 — комплексно-модифікована ракета класу "повітря — повітря" MICA, адаптована для запусків з землі. Ця модифікація призначалася для протиракетної оборони. Заявлена дальність перехоплення становить близько 120 кілометрів. Але дальність у 120 км — це максимум, з якого можна вразити ціль за ідеальних умов. Під час ураження малопомітних або низьколітаючих цілей радіус буде значно менший", - пишуть фахівці.

За їх словами, модернізована  Aster 30 Block 1 також здатна боротися з невеликими цілями, зокрема, з безпілотниками. Як уточнюють автори публікації, ракета Aster 30 Block 1 оснащена осколково-фугасною бойовою частиною з програмованою затримкою безконтактного радіопідривача. Тобто вибух відбувається у повітрі, максимально близько до цілі, що відрізняє  Mamba (SAMP-T) від системи Patriot, ракети якої влучають у ціль.

Для ураження пріоритетних цілей (протикорабельних ракет, авіаційних крилатих ракет, літаків) на  Aster використовується спосіб газодинамічного поперечного пропорційного управління. Для цього  застосовано оригінальний пристрій комбінованого аерогазодинамічного управління - PIF-PAF (Pilotage en Force-Pilotage Aerodinamique Fort), що дозволило різко збільшити маневреність ракети.

Двигун поперечного керування ЗУР "Астер-15/30" - твердопаливний газогенератор з чотирма щілинними соплами, які обладнані регулюючими клапанами з приводами. Сопла містяться всередині хрестоподібно розташованих крил ракети. Тяга двигуна регулюється відповідно до команди управління.

"Двигун розташований поблизу центру ракети, запускається за 1-1,5 с до точки зустрічі з ціллю практично безінерційно (за 0,02-0,03 с) виходить на необхідний рівень тяги й безпосередньо переміщає ракету в бік цілі. Це не тільки забезпечує високу точність наведення (середньоквадратичний промах менш ніж 1 м), але й дозволяє знизити масу бойової частини та, відповідно, стартову масу ракети", - розказують фахівці.

ППО для України

Німеччина надасть Україні третій комплекс системи ППО Patriot. Також будуть надані ракети до них.

Крім того, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна домовляється з Німеччиною про постачання додаткового комплексу IRIS-T. Він зазначив, що також ведеться робота з постачання ракет для наявних у нас систем.

Вас також можуть зацікавити новини: