Експерт пояснив, що Німеччина може передати Україні Patriot з 8 пусковими установками / фото Getty Images

Німеччина, у якої в розпорядженні вкрай обмежена кількість зенітно-ракетних комплексів Patriot, віддасть Україні ще один такий ЗРК. Єдина країна, яка має понад 1000 необхідних Києву пускових установок, - США і влада цієї країн не передала жодного Patriot.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко нагадав, що в батареї ЗРК Patriot може бути 6, 8 або 10 пускових установок. Він вказав, що європейські батареї часто мають 8 пускових установок.

"Цього має бути достатньо, щоб забезпечити захистом середнє або велике - до 1 мільйона жителів - місто. Мається на увазі захист у питаннях компоненти великого радіусу дії, який є у Patriot. Водночас їм потрібно, щоб була підтримка комплексів малого і середнього радіусу дій", - пояснив експерт у коментарі 24 канал.

Відео дня

При цьому він вказав, що Україна з жовтня 2022 року і досі веде переговори про передачу комплексів SAMP-T. За його словами, цих комплексів у світі набагато менше, ніж Patriot у світі, а їхнє виробництво дуже повільне.

"SAMP-T Україні можуть надати, щоб не знімати з бойового чергування ті, які виробляються. Виробництво цих систем не таке масштабне і серійне, як Patriot. Тому ці комплекси є в невеликій кількості, а їхнє виробництво не таке швидке", - зазначив Коваленко.

Крім того, проблема з SAMP-T криється і в ракетах, які використовують для цих установок, а саме Aster 30, адже їхній запас обмежений, і вони потрібні для інших комплексів.

"Якщо порівнювати з виробництвом ракет до Patriot, то у США можливості значно більші саме за кількісним показником. Тому SAMP-T може бути альтернативою, але не тотальною, бо цих комплексів мало", - підсумував оглядач.

Patriot для України - останні новини

Німеччина надасть Україні третій комплекс системи ППО Patriot. Також будуть надані ракети до них.

Крім того, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна домовляється з Німеччиною про постачання додаткового комплексу IRIS-T. Він зазначив, що також ведеться робота з постачання ракет для наявних у нас систем.

Вас також можуть зацікавити новини: