Олег Катков розповів, коли РФ зможе замінити знищений корабель "Новочеркаськ" / фото УНІАН

Російська Федерація зможе замінити знищений у Феодосії в ніч на 26 грудня великий десантний корабель (ВДК) "Новочеркаськ" не раніше 2035-2036 років. Такий прогноз зробив головний редактор Defence Express Олег Катков.

В ефірі телеканалу "Еспресо" він зауважив, що великі десантні кораблі оновленого проєкту коштують понад 300 млн доларів за одиницю. Хоча РФ і може їх виробляти, це доволі тривалий процес.

"Вартість знищеного великого десантного корабля "Новочеркаськ" становить 85 млн доларів, але це ціна, вочевидь, як для корабля, який був випущений в експлуатацію у 1987 році, така калькуляція вартості, можливо, дійсно має під собою підґрунтя, але у питанні озброєння правильніше рахувати ціну заміни", – зауважив він. 

Відео дня

Зараз РФ має можливість виробляти ВДК оновленого проекту у Калінінграді. Йдеться про суднобудівний завод "Янтар".

За словами Каткова, наразі росіяни виробляють два кораблі – їх передадуть замовнику не раніше 2025-2026 років. Вже після цього зʼявляться вільні виробничі місця, і будуть закладені ще два кораблі. Ці судна будуть будуть виготовлені приблизно у 2030-2031 роках.

"Якщо враховувати, що це вже третій великий десантний корабель, який знищили Збройні Сили України у Чорному та Азовському морях, то це означає, що ще два наступні будуть передані замовнику не раніше 2035-2036 років. Ось такий строк відновлення втрати під назвою великих десертний корабель "Новочеркаськ" який був знищений у Феодосії", – констатував Олег Катков. 

Удар по ВДК "Новочеркаськ" 

В ніч на 26 грудня в тимчасово окупованій Феодосії, що в Криму, пролунали потужні вибухи. Збройні сили України вдарили по великому десантному кораблю РФ "Новочеркаськ".

Примітно, що його вже вражали у перші тижні російського вторгнення в Україну – це сталося під час удару по порту Бердянська. Проте цього разу корабель остаточно знищено, про що свідчать і супутникові знімки Феодосійського порту.

В мережі публікували кадри з детонацією – зʼявлялася інформація, що корабель перевозив "шахеди", якими Росія атакує українські міста. 

Вас також можуть зацікавити новини: