REUTERS

Засновник і генеральний директор корпорації Facebook Марк Цукерберг у вівторок і середу буде давати свідчення в Сенаті і Палаті представників Конгресу США по справі про витік даних мільйонів користувачів соціальної мережі.

Напередодні були оприлюднені його письмові свідоцтва, спрямовані комітету Палати представників по енергетиці та торгівлі, передає Радіо Свобода.

Відео: Голос Америки

Британська компанія Cambridge Analytica збирала дані користувачів Facebook, щоб використовувати їх в політичній рекламі в різних країнах. За останніми даними, компанія могла отримати доступ до інформації 87 мільйонів користувачів соцмережі. Раніше Цукерберг визнав провину у витоку в соцмережі; він викупив рекламу в британських газетах, щоб вибачитися перед користувачами.

Читайте такожСпівзасновник Apple Возняк вирішив піти з Facebook через витоки

Цукерберг взяв на себе відповідальність за витік даних і за те, що соцмережа могла використовуватися для розповсюдження "фальшивих новин" та розпалювання ненависті, в тому числі під час політичних кампаній. За даними розслідування, яке проводиться в США, саме цю соціальну мережу, зокрема, використовували російські "інтернет-тролі" перед виборами президента США, щоб втрутитися в хід кампанії. Цукерберг приніс вибачення у зв'язку з тим, що Facebook став інструментом для цього.

Засновник Facebook також описав заходи, які прийняла соцмережа для того, щоб подібні випадки не повторювалися, в тому числі видалення безлічі акаунтів організацій та осіб, причетних до втручання у вибори. Роскомнагляд раніше звернувся в Facebook з запитом про те, чому нещодавно були видалені акаунти ряду російських ЗМІ. Цукерберг у своєму листі до Конгресу дає непряму відповідь, стверджуючи, що вони пов'язані, як передбачається, з так званим "Агентством інтернет-досліджень" або "фабрикою тролів".