Місце, де знайшли отруєного екс-шпигуна Сергія Скрипаля / REUTERS

Сенатор-республіканець Корі Ґарднер закликав Державний департамент США внести Росію до переліку держав-спонсорів тероризму поряд з її союзниками – Іраном та Сирією.

Про це йдеться в статті сенатора для The New York Times, передає Голос Америки.

"Росія вторглась до своїх сусідів Грузії та України, вона підтримує злочинний режим Башара аль-Асада та наших ворогів в Афганістані і проводить активну інформаційну кампанію проти демократій Заходу, включаючи через втручання в вибори в США в 2016 році", - пише сенатор.

Відео дня

"Незважаючи на запровадження безпрецедентних санкцій проти Росії адміністрацією Трампа та Конгресом протягом минулого року, президент Путін, як видається, має потужніший намір завдати тяжкої шкоди міжнародному миру та стабільності", - вважає Ґарднер.

Серед прикладів порушення Росією міжнародного порядку, сенатор наголосив на агресії Росії в Україні.

Читайте такожTime: "цар" Путін вилетів зі списку найвпливовіших у світі людей

"Російській незаконній та аморальній війні проти України не видно кінця. Після анексії Криму Росією в 2014 році і наступної підтримки контрольованого Росією режиму на Донбасі, міжнародна спільнота не змогла адекватно відповісти на продовження російської агресії - а там є жахлива ціна. Більше 10 000 українців загинуло у війні і більше 1,7 млн було переміщено. 17 липня 2014 року контрольовані Росією сили збили цивільний літак, вбивши 298 на борту, включаючи одного американця", - пише політик.

Ще одна червона лінія, яку перетнув Путін - це напад в Солсбері. "Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) оголосила, що Кремль перетнув ще одну лінію, порушення якої раніше не можна було навіть уявити, - наголошує політик. - ОЗХЗ підтвердила висновки британського уряду, що російський військовий нервово-паралітичний газ, визначений британською владою як "Новичок", було використано, щоб отруїти колишнього російського розвідника Скрипаля та його доньку в англійському місті Солсбері.

Росія відкидає звинувачення. Але докази є неспростовними. І таким є і значення нападу: Росія тепер офіційно відповідальна за напад з використанням хімічної зброї проти країни-члена НАТО на її землі – відверте порушення суверенітету нашого найближчого союзника.

Вона потребує серйозної відповіді США", - наголошує сенатор.

Діяльність Росії в Сирії, на думку сенатора, є ще однією причиною для включення РФ у перелік держав-терористів. Асад "тримається при владі, бо Кремль надає йому значну дипломатичну, військову та економічну підтримку. Є свідчення того, що Росія грає по обидва боки конфлікту в Сирії – захищаючи злочинний режим Асада і підтримуючи радикальних повстанців проти нього".

Сенатор посилається на повідомлення українських новин про те, що Росія надавала суттєву підтримку "Ісламській державі". Згідно з цими повідомленнями, "Ісламська держава" тепер нараховує тисячі російськомовних джихадистів.

"Тому я планую внести законопроект, який вказуватиме Державному департаменту прийняти рішення протягом 90 днів про те, чи відповідає Російська Федерація критеріям для внесення до переліку спонсорів тероризму", - заявляє сенатор.