Ілюстрація / REUTERS

Представники російських ветеранських організацій мають намір просити базований у Гаазі Міжнародний кримінальний суд розслідувати ймовірне використання Росією найманців для участі у війнах в Україні, Сирії й Африці.

Про це повідомляє агенція Reuters, передає Радіо Свобода.

Агентство цитує «отамана» казацького товариства «Ховріно» Євгена Шабаєва, який спілкувався з членами так званої «Приватної військової компанії Вагнера» і побував в одному з госпіталів, де лікують поранених у Сирії найманців. 9 листопада він повідомив, що десятки російських ветеранських організацій планують спільно звернутися до Фату Бенсуди, головного прокурора суду в Гаазі, який розслідує воєнні злочини.

Відео дня

Читайте такожВатажок бойовиків "Вагнера" з'явився на переговорах у складі Міноборони РФ (відео)

Москва неодноразово заперечувала повідомлення про те, що тисячі російських найманців воюють у Сирії, на сході України чи в інших країнах. Водночас, за повідомленнями, лише в Сирії загинули понад 100 російських найманців.

Однією з найбільш відомих приватних військових компаній «ПВК Вагнера» керує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Агенція Reuters повідомляє, що сирійська війна не входить до юрисдикції Міжнародного кримінального суду і що суд ніколи не розглядав справи, подібні до тих, про які каже Шабаєв і його соратники.

Кремль ситуацію наразі не коментував. В офісі прокурора Бенсуди Reuters відмовили в коментарі.

Нагадаємо, на початку жовтня Служба безпеки України опублікувала новий список громадян Росії й інших країн, які, як стверджується, є бійцями так званої «Приватної військової компанії Вагнера» («ПВК Вагнера»). Багато хто з них воював на сході України і в Сирії. У списку СБУ 206 осіб. У спецслужбі стверджують, що 58 із них загинули в Сирії на початку лютого – в зіткненні з американськими військовими в провінції Дейр-ез-Зор. Служба безпеки України називає бійців «ПВК Вагнера» позаштатними співробітниками російської служби військової розвідки – Головного управління Генштабу, раніше відомого як ГРУ.