Ілюстрація / REUTERS

В кінці 2019 року США будуть тішитися багатому врожаю. Але президенту Дональду Трампу доведеться мати справу з кризою, насування якої мало хто помітив роком раніше: кількість продовольства сильно скоротилася майже по всій планеті.

В екваторіальній зоні зерно сіяти довелося після надзвичайно суворого феномену Ель-Ніньйо. А посухи скоротили врожаї у більшості країн світу, зруйнувавши торговельні шаблони, і без того скаламучені тарифними війнами. Голод лютує, а біженці вирушають на пошуки порятунку. Про це в своєму песимістичному прогнозі на 2019 рік пише видання Bloomberg.

В такому разі вся увага буде прикута до Північної Америки, яка може використати свої багаті врожаї, щоб допомогти іншим. Але яке рішення зробить президент США?

Відео дня

«Якщо все це здається надто надуманим, варто пам’ятати наступне: всі погодні катастрофи і більшість політичних сценаріїв, описаних тут, вже відбувалися в минулому. Просто не одночасно», - йдеться в статті.

Читайте такожWashington Post: Врожай пшениці в Україні скорочується через спеку, і світ це відчуває

Згідно з песимістичним сценарієм Bloomberg, надмірно спекотний період Ель-Ніньйо нагріє атмосферу і підвищить середню температуру у світі. Таким чином, 2019 рік стане рекордно спекотним. Через погодні зміни в різних куточках планети стануться посухи, повені і лісові пожежі, які змусять людей тікати з дому. Кількість продовольства у світі скоротиться, а ціни на ринках сировини і енергоносіїв зростуть.

Пекельна спека в Австралії знищить врожай пшениці. Затяжні зливи підірвуть виробництво рису вздовж всього Тихоокеанського регіону: від Індії до Японії. Дощі, які зазвичай живили аграрні регіони Бразилії, поступляться місцем посусі, яка вдарить по посівам сої і кукурудзи. Глобальні продовольчі запаси почнуть худнути. Покупці будуть з нетерпінням чекати на врожаї житниць світу, на які не впливає Ель-Ніньйо: США, Канади, України і Росії.

Однак, в 2018 році посуха вже скоротила врожаї в Чорноморському регіоні. Це призвело до того, що Україна і Росія дещо закрутили гайки на внутрішньому ринку. А на глобальній сцені зросла напруга через можливість того, що Володимир Путін забере російську пшеницю з міжнародних ринків, залишивши продовольство вдома. Саме так він і зробить. Внутрішні ціни на хліб в Росії одразу ж впадуть, а в інших країнах – навпаки.

В цей же час, Путін відправить ще більше військ на Донбас на Сході України, посилюючи війну на території головного російського конкурента з продажу пшениці. Водночас, він продасть ракетні системи Туреччині, що викличе серйозне невдоволення в США. Таким чином російський автократ почне розхитувати НАТО, поглибивши напругу у турецько-американських відносинах. Нарощення військово-морських сил почнеться в Чорноморських протоках і навколо них. А саме через ці шляхи Україна експортує своє зерно на Близьких Схід і в Африку.

Читайте такожAtlantic Council: Велика війна проти України закінчиться розпадом Росії

Під час зустрічі у Вашингтоні Трамп, звісно ж, похвалить Путіна за обмеження російського продовольчого експорту. Він скаже, що це приклад того, як лідер ставить своїх громадян на перше місце. Але до липня російське обмеження і скорочення врожаїв у світі змусять ціни на пшеницю перевалити за максимальну позначку з 1974 року.

Через скорочення глобальної торгівлі аграрною продукцією і виснаження запасів деякі країни похитнуться. Філіппіни через нездатність вийти на міжнародні ринки з пропозицією рису зіштовхнуться з масовими заворушеннями в Манілі, які призведуть до жорстокого повалення режиму президента Родріго Дютерте.

Спричинені продовольчою кризою протести охоплять Індонезію і М’янму. Голодні люди почнуть тікати з країн. В Східній Африці міжнародні організації оголосять про загрозу гуманітарної катастрофи через втрату місцевих врожаїв. Уряд Єгипту, який лишається найбільшим імпортером пшениці у світі, спробує скоротити субсидії для аграрного сектору і підвищити ціни на хліб. Це дасть поштовх масштабним заворушенням. Через продовольчу кризу і невдоволення через проблеми зі свободою і справедливістю, Єгипет повернеться до масштабних протестів 2011 року.

Читайте такожІталія опинилася в центрі скандалу через відмову пропустити судно із 629 голодуючими мігрантами з Африки

Мільйони голодних біженців знову вирушать в напрямку Євросоюзу. В цей час Туреччина призупинить свою угоду з європейськими урядами про стримування біженців на своїх кордонах в обмін на мільярди євро допомоги. Під час надзвичайної зустрічі лідери ЄС домовляться посилити контроль на зовнішніх кордонах союзу.

Велика Британія тим часом вийде з Євросоюзу в березні без будь-якої угоди про подальші відносини. Багато хто на континенті почне їй навіть заздрити. Популісти від Франції до Чехії об’єднають свої сили, щоб знищити Шенгенську зону. А Італія почне гучно говорити про вихід з ЄС взагалі. Націоналісти, які підтримують жорсткий контроль на національних кордонах, здобудуть сильну, але меншість в Європарламенті на виборах у травні.