Ілюстрація / REUTERS

Президент США і його найближче оточення розглядають можливість виведення основної частини американських військ з Афганістану.

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела, відправлення військовослужбовців додому може стартувати вже протягом найближчих кількох тижнів, передає РБК.

Про можливе виведення військ із Афганістану повідомили й співрозмовники агентства Reuters у Вашингтоні.

Відео дня

Усього в Афганістані знаходяться близько 14 тисяч американських військових, які в основному не беруть участі у бойових діях і займаються підтримкою місцевої армії.

Читайте такожWall Street Journal: Трамп виходом з Сирії показав слабкість, у якій звинувачував Обаму

У свою чергу джерела британської газети The Times повідомили, що скорочення американської угруповання в Афганістані може стати наслідком переговорів, які американці ведуть з угрупованням «Талібан». За даними газети, у ході них обговорювалося питання про те, що США обмежать свою присутність в Афганістані трьома військовими базами, а таліби в обмін на це погодяться на піврічне перемир'я в протистоянні з урядовою армією. При цьому джерело The Times зазначило, що американці обіцяють не втручатися у внутрішні справи Афганістану, а збереження трьох баз пояснюють бажанням зберегти свої позиції в регіоні в суперництві з Росією і Китаєм.

19 грудня Трамп оголосив про рішення вивести американських військових з Сирії, пояснивши, що після перемоги над «Ісламською державою» основні цілі США в цій країні виконані.

На тлі повідомлень про припинення операцій за кордоном у відставку подав міністр оборони США Джеймс Меттіс, який раніше вважався прихильником продовження присутності американської армії в Сирії і Афганістані. У своєму листі він висловив надію на те, що Трамп знайде нового міністра, з яким у нього будуть більше схожі погляди.