Атомний авіаносець John C. Stennis / REUTERS

Авіаносна ударна група Військово-морських сил США на чолі з атомним авіаносцем John C. Stennis", пройшовши Ормузьку протоку, увійшла в акваторію Перської затоки.

За останні вісім місяців це перший візит американського авіаносця до Перської затоки, який відбувається на тлі виходу США з угоди щодо іранської ядерної програми і відновлення санкцій проти Тегерана, повідомляє dt.ua з посиланням на Associated Press.

Читайте такожПентагон відмовився розміщувати додаткові війська в Перській затоці - ЗМІ

Відео дня

Авіаносець "John C. Stennis", зазначає інформагентство, прибув до Перської затоки на тлі неодноразових заяв іранської влади про можливе перекриття Ормузської протоки, через який транспортується третину усього світового видобутку нафти.

Відзначається також, що за проходженням американських кораблів стежило близько 30 кораблів іранського Корпусу вартових ісламської революції, які зреагували на американців не дуже дружелюбно - вказується, що іранські кораблі провели пуск сигнальних ракет поблизу АУГ, а також запустили дрон для стеження.

До складу ударної групи США крім "John C. Stennis" входять також ракетний крейсер "Mobile Bay", два ракетних есмінця і ударний атомний підводний човен.

Нагадаємо, 19 грудня Трамп оголосив про рішення вивести американських військових з Сирії, пояснивши, що після перемоги над «Ісламською державою» основні цілі США в цій країні виконані.

На тлі повідомлень про припинення операцій за кордоном у відставку подав міністр оборони США Джеймс Меттіс, який раніше вважався прихильником продовження присутності американської армії в Сирії і Афганістані. У своєму листі він висловив надію на те, що Трамп знайде нового міністра, з яким у нього будуть більш схожі погляди.