Ангела Меркель і Еммануель Макрон / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон вимагають, щоб Росія звільнила українських моряків, які були захоплені разом з їх кораблями у Керченській протоці.

"Ми вимагаємо безпечного, вільного і безперешкодного транзиту всіх суден через Керченську протоку і негайного і безумовного звільнення всіх незаконно затриманих українських моряків", - йдеться в спільній заяві Меркель і Макрона, передає Reuters.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що не считают захоплених у Чорному морі українських моряків військовополоненими

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу", а також катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українським кораблям, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливості проходження через протоку.

Росіяни захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" в Криму, після чого їх доставили до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".

Днями "суд" залишив у силі рішення про арешт 12 з 24-х українських військовополонених моряків. 27 грудня підконтрольний Росії Верховний суд тимчасово окупованого Криму залишив під арештом взятого в полон матроса буксира "Яни Капу" Євгена Семидоцького, скоротивши йому на добу термін утримання під вартою – до 24 січня 2019 року.