Трамп запросив лідерів обох партій провести ще одну зустріч у Білому домі / фото УНІАН

Палата представників Конгресу США, яка перейшла під контроль демократів, проголосувала за відновлення роботи федерального уряду і забезпечення Міністерства внутрішньої безпеки фінансуванням до 8 лютого.

Проте жоден із двох прийнятих законопроектів не передбачає виділення 5 мільярдів доларів на будівництво стіни на південному кордоні, відповідно до вимог президента Дональда Трампа. У зв'язку з цим їх ухвалення в Сенаті малоймовірне, а президентське вето – майже гарантоване, пише Голос Америки.

Ідея двох законопроектів полягає в тому, щоб відновити роботу держустанов, а питання про фінансування стіни винести на окремі переговори.

Відео дня

Трамп запросив лідерів обох партій провести ще одну зустріч у Білому домі в п'ятницю, щоб обговорити припинення «шатдауна», який триває вже два тижні.

Переговори в середу не дали результатів, оскільки обидві сторони продовжили рішуче стояти на своєму: Трамп вимагає виділити 5 мільярдів доларів на стіну, демократи відмовляються.

Читайте такожТрамп порівняв паркан навколо будинку Обами зі стіною на кордоні з Мексикою

«Ми можемо продовжувати це обговорення нескінченно, – сказала спікер Палати представників Ненсі Пелосі в інтерв'ю NBC. – Скільки ще разів ми можемо сказати «ні»? Ніяких грошей на стіну».

Пелосі звинувачує Трампа в тому, що він взяв федеральний уряд у заручники своєї передвиборчої обіцянки побудувати стіну і змусити Мексику оплатити витрати.

«Це так безглуздо. По-перше, Мексика не збирається платити. По-друге, у нас є більш ефективні способи використовувати засоби для захисту нашого кордону. І президент це знає», – підкреслила Пелосі.

Лідер сенатських республіканців Мітч Макконнелл назвав законопроекти, прийняті в Палаті представників, «провальними витівками» і «політичним театром».

У той час, як сам Трамп слово «вето» не використовував, інші представники Білого дому це роблять. За словами анонімного представника адміністрації, президент сказав лідерам демократів, що буде «виглядати нерозумно», якщо покладе кінець «шатдауну».

Тим часом 800 000 федеральних службовців продовжують перебувати у вимушеній відпустці або працювати без зарплати.