У Білому домі розглядають можливість введення надзвичайного стану / фото УНІАН

У Білому домі готуються до оголошення режиму надзвичайного стану в США, що дозволить президенту Трампу почати будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Кошти на це можуть бути вилучені з фонду Інженерного корпусу Армії США, повідомляє газета Washington Post, посилаючись на два анонімні джерела, передає Голос Америки.

Телекомпанія NBC News також повідомила, що після введення режиму НС адміністрація президента зможе забрати кошти з армійського Інженерного корпусу, в якому зараз зберігаються $13,9 млрд. Ці кошти були закладені в фонд на боротьбу з наслідками стихійних лих.

Відео дня

Reuters поки не вдалося підтвердити цю інформацію у своїх джерел в уряді. Якщо це станеться, то конфлікт між Трампом і демократами перейде з площини політичного спору в судову тяжбу, і, крім того, стане випробуванням для президентських повноважень, пише Reuters.

Оголошення режиму НС дозволить президенту Трампу вийти з політичного глухого кута, в якому він опинився після оголошення шатдауна – часткового закриття роботи федерального уряду, який триває з 22 грудня.

Читайте такожТрамп скасував поїздку на Всесвітній економічний форум у Давосі

NBC News, посилаючись на неназвані джерела в адміністрації, повідомляє, що подробиці плану з використанням коштів фонду Інженерного корпусу обговорювалися на нараді під час поїздки Трампа на південний кордон у четвер вдень.

Джерело Reuters в Білому домі спростувало інформацію про те, що така нарада проводилася. У Пентагоні відмовилися коментувати ці повідомлення.

«Сюжет, що вийшов на NBC – повна брехня, фейкова новина», – заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. Втім, вона додала, що це не означає, що Трамп повністю відкидає можливість введення режиму НС.

Газета Washington Post пише, посилаючись на високопоставленого співробітника Конгресу, що адміністрація вивчає можливість використання частини коштів, закладених у фонд Інженерного корпусу в минулому році. $13,9 млрд призначалися на боротьбу з природними лихами, проте так і не були витрачені, повідомляє співрозмовник видання.

Нагадаємо, демократи відмовилися виділити 5,7 млрд доларів на стіну з Мексикою, яку хоче звести Трамп. Через це в США з 22 грудня триває "шатдаун" - часткове припинення роботи уряду. Сотні тисяч держслужбовців пішли у неоплачувану відпустку.

Нинішній "шатдаун" вже в суботу може стати найдовшим в історії США, побивши рекорд 1995 року, коли уряд закрився на 21 день.