Трамп "знайшов" гроші на стіну на кордоні з Мексикою / Facebook/The White House

Надзвичайний стан дозволить президенту обійти Конгрес і витратити на будівництво кошти, виділені на ліквідацію наслідків стихійного лиха.

Президент США Дональд Трамп провів консультації з адвокатом Білого дому і соратниками щодо використання його права оголосити надзвичайний стан. Це дозволило б йому дати поштовх будівництву стіни на кордоні з Мексикою без необхідності отримати схвалення Конгресу.

Як повідомляє Washington Post, юристи нібито сказали президенту, що такий план дій "на 100%" витримає будь-які перевірки. Разом з тим, спроба обійти конституційний контроль Конгресу над державними витратами точно спричинить юридичні проблеми. А обидві партії звинуватять президента у зловживанні повноваженнями. Чиновники з Конгресу розповіли Washington Post, що Білий дім наказав інженерним військам Збройних сил США оцінити, чи можна використати 13,9 мільярдів доларів, виділені торік на ліквідацію наслідків стихійного лиха в Пуерто Ріко, Техасі й інших місцях, на побудову стіни Трампа, якщо він оголосить надзвичайний стан. Ці гроші не були витрачені.

Відео дня

Читайте такожТрамп назвав переваги сталевої стіни перед бетонною на кордоні з Мексикою

Видання зауважує, що все вказує на спробу адмінстрації Трампа закласти фундамент для оголошення надзвичайного стану, якщо переговори між президентом і Демократичною партією в Конгресі нічого не дадуть. Демократи відмовляються схвалювати виділення мільярдів доларів на побудову стіни. Через цей конфлікт уряд США наразі переживає так званий "шатдаун", а сотні тисяч федеральних працівників не отримують зарплату.