Українські ВПС потрапили в список найшірших у 2018 році / Фото Міноборони

Якщо вам не доводиться думати про домінування в небі, цілком вірогідно, ви перемагаєте у цій площині. Власне, в цьому питанні Військово-повітряні сили США можуть подати приклад. Їхні наземні колеги-військові можуть бути впевнені, що в разі бойової ситуації «смерть не прийде з неба».

Але це буде дійсно до тих пір, поки американські ВПС зможуть скидати бомби і збивати ворожі літаки, а також перекидати сили на поле бою. Американські союзники теж можуть бути спокійні. Але що станеться з наземними силами, які не мають такої потужної підтримки з повітря? У світі багато країн, чиї армії менш здатні розбиратися з такими загрозами. Деякі країни насправді відправляють свої сухопутні війська на поле битви без роздумів про літаки. Але якщо вогнева сила ВПС для когось у 21-му столітті не пріоритет, тоді це жахлива помилка, пише Business Insider.

Видання склало список військово-повітряних сил, які в 2018 році були найгіршими у світі. Причини, через які країни потрапили в нього: погана підготовка, відсутність належного фінансування і байдужість урядів до безпеки тих, кому доводиться літати на жахливих літаках.

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Флот F-35 США показав силу, яка і не снилась Росії

Україна в цьому списку Business Insider опинилася на шостому місці. Видання зауважує, що у нашої країни виникла «чітка проблема» з Росією. Не бажаючи випускати сусіда зі своєї орбіти, російський автократ Володимир Путін використовує будь-яку можливість, щоб викликати головний біль в Києва. І в української сторони не так багато можливостей не дозволити йому так робити. Російські сили на Донбасі «діють майже безкарно». А коли українські ВПС отримають можливість діяти, вони або «вбивають цивільних, або літаки збивають дорогою».

Видання пише ще й про те, що українські літаки часом падають і без допомоги ворогів. Зокрема, в 2018 році український Су-27 зазнав аварії, під час якої загинув також підполковник повітряних сил Національної гвардії США Сет Нерінг. Літак розбився, коли український пілот знайомив американського колегу з можливостями Су-27. Business Insider зауважує, що це не єдина аварія.

«National Interest вважає, що всі ці аварії – результат поганого стану літаків, поганої підготовки або надміру зухвалого пілотування. Правда може бути і в тому, що проблема у поєднанні всіх трьох причин», - йдеться в статті.

Читайте такожЗ'явилися фото з місця падіння винищувача Су-27 на Житомирщині

Головною з проблемою ВПС України видання називає застарілість літаків, які дісталися у спадок від СРСР. Вони – легка здобич для сучасних ракет класу «земля-повітря» російських сил на Донбасі. Тож, на думку Business Insider, те, що Україна разом з Кримом втратила 45 МіГ-29, може й на краще з якоїсь точки зору.

В трійку найгірших у світі видання включило ВПС Саудівської Аравії (третє місце) через кричущу неточність атак, Північної Кореї (друге місце) з її літаками часів Корейської війни і Сирії (перше місце). Літаки останньої збивають усі сторони сирійської війни. А якось пілот ВПС Сирії навіть використав свій бойовий МіГ-21, щоб втекти в Йорданію і попросити там притулок.