Роздуми Трампа про вихід США з НАТО ставлять Естонію під загрозу / фото flickr.com/Matt Johnson

Якщо хтось не чув раніше про Нарву, може статися, що про це місто скоро дізнаються усі. Це невелике російськомовне місто лежить на кордоні між Естонією і Росією. Від іншої країни його відділяє лише напівзамерзла річка.

Нарва – епіцентр надзвичайного виклику для НАТО, який може стати місцем серйозного випробування для самої основи західного партнерства у сфері безпеки. Коли Естонія здобула незалежність після розпаду СРСР, це місто стало прикордонним. Всі знаки на вулицях написані естонською мовою. Офіційні справи тут теж проводяться естонською, а закон балтійської країни вимагає, щоб всі громадяни знали державну мову. Але населення Нарви здебільшого складається з етнічних росіян, які відмовляються вчити естонську і не користуються повноцінним громадянством, пише The Atlantic. Вони не належать ні до Росії, ні до Естонії, яка видала їм «сірі паспорти».

Читайте такожWall Street Journal: Путіну потрібна нова війна через невдоволення росіян пенсіями

Відео дня

Західні чиновники у сфері безпеки бояться, що все це робить Нарву привабливою ціллю для Росії і її лідера – Володимира Путіна, який може захотіти окупувати естонське місто. Фактично йдеться про повторення вторгнення в Крим, а також на Схід України. Але нова російська окупація принесла б серйозніші виклики і наслідки. Адже Естонія – член НАТО і Євросоюзу. А це означає, що атака проти неї зобов’язує інші 29 країн альянсу включно зі США розцінювати її як агресію проти себе.

За всю історію існування НАТО був лише один випадок, коли країна-учасниця скористалася статтею 5 статуту НАТО про спільну оборону. Це були США, які звернулися до союзників по допомогу після терактів 11 вересня 2001 року. Але якщо буде треба, чи прийде весь альянс на допомогу Естонії, особливо за президенства Дональда Трампа?

Видання нагадує про репортаж New York Times, в якому йшлося про те, що чинний американський президент розглядає можливість виходу США з НАТО. Такі повідомлення загострюють питання про те, чи готовий нинішній американський лідер виконати зобов’язання перед невеликими країнами, такими як Естонія, посилюючи страх перед зухвалим Путіним.

Читайте такожУкраїна, Путін, НАТО: журналісти визначили п’ять причин, які можуть штовхнути Росію на захоплення Білорусі

The Atlantic нагадує, як Росія вторглася в український Крим. А російський автократ виправдав це нібито «захистом» російськомовної меншини в Україні. В Таллінні чиновники у сфері оборони відкидають, що Нарва може стати наступним Кримом. Вони вказують на членство країни в НАТО і ЄС, на те, що Естонія менш корумпована, ніж Україна. А середній дохід жителя Нарви хоч і найнижчий в Естонії, але все одно вдвічі більший, ніж у сусідньому Івангороді в Росії. Але хоч естонські чиновники відкидають російську загрозу, їхні дії вказують на те, що вони все ж помічають її. Уряд намагається максимально зблизити Нарву з рештою країни.

Разом з тим, загальнонаціональне опитування показало, що 90% громадян балтійської країни, які розмовляють естонською мовою,  підтримують членство в НАТО. В цей час, лише 32% російськомовних людей дотримуються такої ж позиції. У Таллінні ніхто не хоче, щоб Путін зробив з Нарвою те саме, що і з Кримом. Однак, естонські чиновники впевнені, що союзники прийдуть їм на допомогу, якщо щось подібне станеться.

Але колишній посол країни в США Калев Стоіцеску не такий оптимістичний. Він зауважив, що багатьох в Естонії лякає Дональд Трамп, який постійно називає НАТО «застарілим» ще з виборчої кампанії в 2016 році. На минулорічному саміті G7 американський президент сказав іншим лідерам, що Крим «повинен» бути частиною Росії, тому що там всі говорять російською мовою.

Читайте такожУ Конгресі США прийняли закон, щоб завадити Трампу вийти з НАТО

Конгрес хоче обмежити загрозу з боку Трампа для НАТО. Торік обидві партії одностайно підтримали резолюцію про прихильність США до альянсу. Конгресмени також збираються обмежити можливості президента в питанні відмови від членства в оборонній організації. Палата представників ухвалила відповідний законопроект. Сенат поки не зробив те ж саме. Але голова Комітету з закордонних справ верхньої палати Конгресу запевнив, що у американських сенаторів немає настроїв вивести США з НАТО.

Але не зважаючи на те, чи позбавить Трамп свою країну членства в альянсі, чи ні, самі розмови про таку вірогідність вже впливають на прикордонні місця в Європі на зразок Нарви. Слова американського президента підривають довіру до альянсу, а також підвищують ризики військових прорахунків. Якщо Путін вирішить, що під керівництвом Трампа США не будуть виконувати зобов’язання перед союзниками по НАТО в Європі, Нарва може стати його наступною жертвою.