Якби Трамп вивів США з НАТО, альянс би зник / Flickr/Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Мало чого Володимир Путін жадає більше, ніж ослаблення НАТО - оборонного союзу США, Європи і Канади, який стримував агресію СРСР і Росії впродовж 70 років.

Але минулого року президент Дональд Трамп розглядав можливість виходу США з НАТО, що було б рівносильно знищенню альянсу. Чиновники нинішньої адміністрації розповіли New York Times, в приватних розмовах американський президент говорив про бажання вивести свою країну з оборонної організації. А нинішні і колишні працівники Білого дому, які підтримують НАТО, бояться, що Трамп може повернутися до цих погроз, оскільки оборонні витрати союзників досі не дотягують до позначки, яку він для них встановив.

Читайте такожУкраїна має шанс вступити до НАТО після Македонії – посол

Відео дня

В дні перед самітом НАТО минулого літа Трамп сказав, що він не бачить потреби у альянсі, який, на його думку, лише виснажує США. Тоді команда з національної безпеки, до якої входив міністр оборони Джим Меттіс і радник президента США Джон Болтон, намагалася захистити американську стратегію без змін і згадок про вихід з НАТО. Оскільки це сильно скоротило б американський вплив у Європі і додало б впевненості Росії на десятиліття вперед.

Тепер численні розмови Трампа про бажання покинути альянс викликає у чиновників у сфері національної безпеки особливе занепокоєння на тлі того, як президент приховує деталі своїх розмов з Путіним від соратників. Тим більше, що стало відомо про те, як ФБР перевіряло зв’язок нинішньої адміністрації з Росією. Колишній заступник міністра оборони США Майкл Флорной зауважив, що вихід Америки з альянсу, який існує з 1949 року, «став би найбільшим ударом по інтересах країни, якого не завдавав жоден президент».

«Це б знищило понад 70 років клопіткої роботи багатьох адміністрацій: демократичних і республіканських, - з метою створити один з найбільш могутніх і вигідних альянсів у історії. І це б стало найбільшим успіхом, про який Володимир Путін міг би лише мріяти», - сказав Флорной.

Читайте такожВеликобританія та Канада взяли на себе роль контактного посольства НАТО в Україні

У свою чергу, відставний адмірал Джеймс Ставрідіс, який командував союзними військами НАТО, сказав, що вихід США з альянсу стало б «геополітичною помилкою епічних масштабів».

«Саме навіть обговорення ідеї виходу з НАТО – це вже подарунок століття для Путіна», - сказав Ставрідіс.

Високопоставлені чиновники адміністрації Трампа таємно обговорювали внутрішні і надзвичайно чутливі заходи для захисту альянсу. Коли президент США вперше заговорив про вихід з НАТО, члени його адміністрації подумали, що він говорив несерйозно. Але після того, як він кілька разів повторив це, в Білому домі посилилася тривога і страхи.