США готуються до того, що Росія не виконає ультиматум до кінця тижня / Flickr/Mike McBey

США планують призупинити виконання своїх зобов’язань відповідно до Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності, яку Кремль підписав з Вашингтоном у 1987 році.

Таким чином, адміністрація Дональда Трампа зробить крок назустріч повній відмові від одного з успішних досягнень дипломатії часів Холодної війни. Про це Bloomberg сказав неназваний чиновник Білого дому. Якщо Росія до вихідних не знищить усі свої ракети 9М729, а також пускові установки і обладнання, пов’язане з ними, США призупинять свою участь у договорі, який підписали ще Рональд Рейган і Михайло Горбачов.

Співрозмовник видання не уточнив, що США збираються одночасно оголосити про план щодо своєї повної відмови від домовленостей, що дало б старт процесу, який би тривав півроку. В НАТО ж чиновники вже кілька місяців готуються до краху ядерного договору.

Відео дня

Читайте такожРосія готова до діалогу: Путін написав Трампу листа

Президент Дональд Трамп в жовтні пригрозив, що хоче вивести свою країну з нього. Але після консультацій з канцлером Німеччини Ангелою Меркель й іншими союзниками він вирішив відкласти цей радикальний крок. На початку грудня Держсекретар Майкл Помпео сказав, що США дадуть Росії ще два місяці на повернення до виконання зобов’язань.