Екс-помічник депутата від "Альтернативи для Німеччини" заплатив за підпал центру угорців в Ужгороді / фото zak.gp.gov.ua

Колишнього помічна депутата від партії «Альтернатива для Німеччини» запідозрили у організації підпалу будинку спілки угорців в українському Ужгороді. І ці підозри, схоже, підтверджуються.

Про це пише Süddeutsche Zeitung, нагадуючи, що польські виконавці атаки розповіли, як Мануель Охзенрайтер заплатив їм за атаку на території України у лютому 2018 року. Зловмисники хотіли, щоб підпал мав такий вигляд, ніби його влаштували українські націоналісти. Цей інцидент повинен був підвищити напругу у відносинах Угорщини з Україною.

Німецьке видання пише, що судові документи підтверджують причетність Охзенрайтера до атаки в Ужгороді. Зокрема, в руки журналістів потрапила історія листування між німцем і Міхалом Прокоповичем, який найняв двох інших польських націоналістів для безпосереднього підпалу угорського центру. Листування підтверджує, що Охзенрайтер і Прокопович були знайомі з 2015 року. Незадовго до підпалу в Ужгороді вони зустрічалися у Берліні, де німець передав поляку 1500 євро.

Відео дня

Читайте такожTVP: Підпал угорського центру в Ужгороді влаштував проросійський неофашист з Польщі

У прокуратурі Берліна сказали виданню, що офіційні обвинувачення проти Охзенрайтера ще не були висунуті. В ЗМІ також писали про підозри зв’язку організаторів атаки в Ужгороді з Росією. Як виявилося, екс-помічних депутата АдН співпрацював з Матеушем Піскорським, якого арештували в Польщі за шпигунство на користь Кремля. Разом вони заснували організацію під назвою «Європейський центр геополітичних аналізів». Члени цієї організації грали роль «спостерігачів на виборах» у самопроголошених терористичних «республіках» на Донбасі, які з’явилися в результаті військової агресії Росії проти України.

Також Охзенрайтер писав статті для сайту російського фашиста Олександра Дугіна, який пропагує ідею панування Росії над всією Європою.