Ілюстрація / REUTERS

Юридичний комітет Палати представників Конгресу США проведе розслідування законності введення президентом Трампом режиму надзвичайного стану, за допомогою якого він має намір отримати кошти для будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Про це йдеться у відкритому листі конгресменів на ім'я президента США, повідомляє "Українська правда".

Читайте такожТрамп підписав пакет законів, які передбачають $445 мільйонів для України

"Грабуючи військовий бюджет для будівництва стіни, кошти на яку не погодився виділити Конгрес, ви порушуєте основний принцип поділу влади і підриваєте одне з основних положень Конституції", - йдеться у документі, який підписали голова комітету Джеральд Надлер, віце-голова Мері Скендон і 5 голів підкомітетів.

У листі підкреслюється, що юридичний комітет "починає негайне розслідування цього питання, яке викликає серйозні конституційні і статутні питання". 

"Ми просимо, щоб особи, які брали участь у підготовці цієї заяви, включно з радником Білого дому Петом Сіполлоном та чиновниками Мін'юсту, були доступними для слухань у найближчі дні, щоб ми могли повністю зрозуміти обґрунтування ваших односторонніх декларацій", - підкреслили конгресмени.

Вони наголосили, що насправді ніякої надзвичайної ситуації на південному кордоні поки немає.

"Той факт, що ви підписуєте указ про надзвичайний стан тільки після того, як роками не могли домогтися схвалення Конгресу на будівництво вашої стіни, також свідчить про те, що ніякого надзвичайного стану наразі немає", - йдеться у листі.

Як повідомляв УНІАН, президент США Дональд Трамп у п'ятницю, 15 лютого, оголосив про введення надзвичайного стану в країні, щоб отримати фінансування на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою.