Федеріка Могеріні / REUTERS

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявляє, що рішення про нові санкції проти Російської Федерації можуть бути ухвалені у наступні декілька тижнів.

Про це Могеріні сказала перед початком засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

«Європейський Союз у ці п'ять років не лише запроваджував санкції, але також з плином часу зберігав єдність щодо санкцій, які постійно поновлювались з урахуванням того, що ми не бачили виконання Мінських угод і ми не бачили, аби розвиток справ йшов добре», - зазначила Могеріні.

Читайте такожДанія ініціює у ЄС переговори про додатковий пакет "азовських санкцій"

«Я завжди казала з самого початку, що мета санкцій не полягає у тому, щоби вони залишалися назавжди. Вони потрібні, аби чинити тиск для того, щоби урегулювати ситуацію. Тому мета санкцій полягає у тому, що одного дня вони будуть скасовані, але ми не бачимо позитивних кроків, і з цієї причини країни-члени до цього часу завжди повторювали свою волю зберігати їх. І дійсно, можуть бути одностайні рішення щодо нових санкцій у наступні декілька тижнів», - наголосила Могеріні.

У цьому зв'язку вона зауважила, що нові санкції можуть бути запроваджені у зв'язку з останніми подіями в Україні.

Вона додала, що в ЄС хотіли би бачити тільки позитивний розвиток подій, і завжди будуть готові переглянути санкційну політику, але наразі ситуація виглядає протилежною. «Більше негативних подій на місці, і поки це продовжуватиме відбуватися, я переконана, що країни-члени продовжуватимуть зберігати єдність на підтримку санкцій, тих, що вже існують, і напевно нових санкцій», - додала вона.