Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що в Європейському Союзі 18 лютого офіційно заявлять про рішення запровадити персональні санкції проти громадян Російської Федерації.

Про це він сказав журналістам в рамках Мюнхенської конференції з питань безпеки.

"В понеділок, всі вже це знають, це не є таким секретом, це не є таємницею, будуть персональні санкції. Зараз продовжується обговорення. Можу сказати, що те, що буде в понеділок, це я дуже сподіваюся, не кінець. Ми обговорюємо і інші ідеї, які Європейський Союз... і, відповідно, буде ще відповідь від Сполучених Штатів найближчим часом", - заявив Клімкін.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Румунії підтримав посилення НАТО в Чорному морі

"Ми обговорюємо і більш дієві ідеї. Серед тих, які ви чули, - це можливість обмеження для деяких російських суден, але є і більш креативні ідеї, але свідомо далі не піду", - додав він.

При цьому він сказав, що зараз найважливіше – це програма допомоги ЄС для постраждалих південних і східних областей України від російської агресії. "Щоб це не обмежилося двома, трьома проектам, оскільки у нас на сьогодні два пріоритети. Один - це інфраструктурні проекти і інший - це проекти, щоби підтримати людей", - сказав міністр.

Окремо він зазначив, що 18 лютого відвідає зустріч "Друзів України в ЄС" перед засіданням Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Також Клімкін додав, що оголошення про запровадження персональних санкцій ЄС надійде від високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні.

Читайте такожСитуація на Донбасі далека від урегулювання - Меркель

На Раді ЄС буде обговорюватися цілеспрямований план щодо підтримки українського Донбасу і українського півдня. Клімкін зауважив, що міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен, який нещодавно відвідував Маріуполь, має підготувати коротку доповідь, на основі якої розпочнеться внутрішнє обговорення в європейських структурах стосовно того, що "можна зробити дуже швидко, розуміючи ступінь російського втручання у вибори". Глава МЗС додав, що йдеться не лише про президентські і парламентські вибори, але й місцеві вибори.

Також у нього уточнили щодо того, чи готові в США запровадити секторальні санкції через ситуацію в Азовському регіоні. "Я не можу говорити за наших американських партнерів. Те, що обговорюється нами на сьогодні з ними, мені дуже подобається. Ось все, що можу сказати", - наголосив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого Порошенко заявив, що ЄС вже затвердив «азовський пакет» санкцій проти РФ через захоплення українських моряків та суден і ухвалить його на початку наступного тижня. ЗМІ повідомили, що ЄС запровадить санкції проти 8 громадян Росії через захоплення у листопаді 2018 року поблизу Криму 24 українських моряків і трьох суден.

Сьогодні, 16 лютого, Порошенко провів переговори з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час яких сторони скоординували дії з метою запровадження «азовського пакету» санкцій у зв'язку з захопленням Росією українських моряків у листопаді 2018 року.