Ілюстрація / REUTERS

Палата представників Сполучених Штатів Америки (нижня палата Конгресу) закликає американський уряд запровадити санкції проти замовників, організаторів та виконавців вбивства російського опозиційного політика Бориса Немцова.

Про це йдеться у тексті підтриманого законодавчого акту H.Res.156.

За документ проголосували 416 членів Палати представників, один був проти.

Відео дня

Читайте такожСША можуть почати пошуки активів Кадирова

"Палата представників засуджує Володимира Путіна та його режим за переслідування політичних опонентів та приховування вбивства Бориса Нємцова, який працював над просуванням демократії в Росії", - йдеться в документі.

Конгресмени наполегливо закликають уряд США в його взаємодії з владою Росії порушувати питання вбивства Нємцова і наголошувати на важливості притягнення організаторів та замовників злочину до відповідальності.

Також конгресмени підтримують зусилля Організації з безпеки та співробітництва в Європі та її Парламентської асамблеї з ініціювання спостереження за офіційним розслідуванням в РФ вбивства Нємцова.

"Палата представників закликає уряд Російської Федерації дати можливість провести неупереджене міжнародне розслідування вбивства Нємцова та взаємодіяти з Парламентською асамблеєю ОБСЄ і Парламентською асамблеєю Ради Європи у розслідуванні цієї справи", - йдеться у документі.

Конгресмени закликають державного секретаря США та міністра фінансів використати свої повноваження відповідно до двох законів Магнітського, аби визначити замовників, організаторів та виконавців вбивства Нємцова і запровадити санкції проти них - заморозити активи та заборонити отримання американської візи.

Як повідомляв УНІАН, Нємцова вбили 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви. Замовника вбивства досі не знайшли. Вбивство викликало обурення в усьому світі і привернуло увагу міжнародної громадськості до складного становища російських опозиціонерів.

Після загибелі Нємцова стало відомо, що він працював над доповіддю про те, що на Донбасі на боці терористів діють російські війська.

Вирок обвинуваченим у вбивстві політика винесли в липні 2017 року. Фігуранти справи отримали від 11 до 20 років колонії. Дочка вбитого Жанна Нємцова назвала злочин нерозкритим.