Ілюстрація / REUTERS

Згідно з опитуваннями, у другий тур президентських виборів у Словаччині виходять Зюзана Чапутова і віце-президент Єврокомісії Мілош Шевчович.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Aktuality.sk.

Згідно з фокус-групами від телеканалу Markíza, за ліберальну юристку Чапутову, яку підтримує чинний президент Андрій Кіска, віддали голоси 42% виборців. На другому місці Мілош Шевчович - за кандидата від правлячої партії соціал-демократів проголосували 17,6% словаків.

Відео дня

Таким чином, ці два політика зустрінуться у другому турі, який відбудеться 30 березня. Зазначимо, що і Чапутова, і Шевчович, вважаються політиками, дружніми Україні.

Третє і четверте місця посіли кандидати з відверто проросійськими поглядами. За Штефана Гарабіна проголосувало 13,7% виборців, а за ультраправого Маріанна Котлебу - 9%.

Читайте такожСловаччина викликала "на килим" посла Росії через критику заяви про анексію Криму

Всього на виборах за посаду глави держави боролися 13 кандидатів.

Особливістю нинішніх виборів стало продовження мораторію на публікацію даних екзит-полів. Термін дії мораторію закінчувався із завершенням голосувань - о 22 годині за братиславським часом (23-00 по Києву). Однак він був продовжений на 1 годину 15 хвилин через інцидент у селі Меджани на сході країни.

На виборчій дільниці в цьому селі зафіксований випадок хуліганства - чоловік намагався викрасти урну для голосування. Під час його спроби втекти урна порвалася і бюлетені висипались на землю. Хуліган був арештований, проте робота дільниці була припинено більш ніж на годину. У результаті час голосування на цій дільниці було продовжено на 1 годину 15 хвилин - і це вплинуло на заборону оприлюднення екзит-полів.

Глава держави в Словаччині має переважно представницькі функції. Однак у випадку урядової кризи президент відіграє вирішальну роль.

Раніше УНІАН повідомляв, що на парламентських виборах в Естонії перемогла опозиція.