Ілюстрація / REUTERS

У Норвегії стверджують, що зібрали електронні докази того, що російські сили дійсно підривали роботу системи GPS під час військових навчань НАТО у Північній Європі минулого року. Про це сьогодні заявив міністр оборони скандинавської країни.

Як повідомляє Reuters, і Норвегія, і Фінляндія минулого листопада заявляли, що Росія «глушила» сигнали GPS до і під час навчань союзників. І це нашкодило не лише військовим, а й цивільному транспортному трафіку над Арктикою. Москва, як зазвичай, заперечувала ці звинувачення.

«Росія попросила нас надати докази. Ми дали їй докази», - сказав міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен, додавши, що йдеться про збір даних, які доводять, що сигнал GPS був придушений.

Відео дня

Читайте такожНорвегія провела пуски ракети "повітря-повітря" з винищувача п'ятого покоління (відео)

«Росія сказала: «Дякую, ми дамо відповідь, коли наші експерти розглянуть дані». З боку Росії дати пояснення було б позитивним кроком», - додав Бакке-Єнсен.

«Бути російським сусідом означає бути терплячим», - сказав норвезький міністр.

На питання журналістів, що умисне російські сили «глушили» GPS у Норвегії, він відповів: «Вони діяли дуже близько до кордону і вони знали, що це вплине на іншу сторону».