Помпео висловив Лаврову позицію США щодо російських військових у Венесуелі / Ілюстрація REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликав міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова припинити направляти російських військових у Венесуелу.

Читайте такожПолітична криза у Венесуелі: Мадуро вирішив відправити у відставку всіх міністрів (відео)

Про це йдеться у заяві заступника речника Держдепартаменту США Роберта Палладіно за підсумками сьогоднішньої телефонної розмови Помпео і Лаврова.

Відео дня

"Держсекретар Помпео сказав російському міністру закордонних справ Лаврову, що Сполучені Штати і країни регіону не будуть бездіяльними, коли Росія загострює напруженість у Венесуелі. Подальше введення російського військового персоналу на підтримку незаконного режиму Ніколаса Мадуро у Венесуелі створює ризик продовження страждань венесуельського народу, який переважною більшістю підтримує тимчасового президента Хуана Гуйдо", - наголошується у повідомленні.

"Держсекретар закликав Росію припинити неконструктивну поведінку та приєднатися до інших країн, зокрема переважної більшості країн Західної півкулі, які добиваються кращого майбутнього для народу Венесуели", - сказано в заяві.

Як повідомляв УНІАН, в останні місяці Венесуела переживає гостру політичну, економічну та гуманітарну кризу. 22 січня там почалися масові акції протесту після того, як Мадуро вступив на посаду глави держави на другий термін. Наступного дня голова Національної асамблеї Гуайдо оголосив себе т.в.о. президента країни.

Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки та Організація американських держав визнали Гуайдо легітимним лідером країни.

Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента до завершення терміну повноважень у 2025 році.

У січні ЗМІ повідомили, що бойовики російської приватної військової компанії "Вагнер" прибули до Венесуели для охорони Мадуро від можливого арешту.

В лютому армія Венесуели була приведена в бойову готовність у зв'язку з анонсованими раніше поставками гуманітарної допомоги із США. Президент США Дональд Трамп пригрозив венесуельським військовим тяжкими наслідками, якщо вони продовжать підтримувати Мадуро.

Високопосадовець з Венесуели в неділю, 24 березня, підтвердив журналістам прибуття в країну літаків з російськими військовими на борту.