Ілюстрація / REUTERS

США припинила поставки в Туреччину обладнання для винищувачів F-35 через її плани купити у Росії зенітні ракетні системи С-400.

Про це заявив офіційний представник Пентагону Майк Ендрюс, пише Reuters.

За його словами, рішення прийнято "в очікуванні однозначного рішення з боку Туреччини про відмову від поставок С-400". Скасовані всі заплановані поставки обладнання для F-35, розповіли Reuters знайомі з ситуацією джерела.

Відео дня

Читайте такожТрамп пригрозивІндії відповіддю через закупівлю ракетних комплексів С-400 у Росії

"Пов'язані з поставками F-35 розбіжності - останній з низки дипломатичних конфліктів між двома країнами, серед яких, зокрема, вимоги Анкари екстрадувати ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, розбіжності з питань політики на Близькому Сході, війни в Сирії і санкцій проти Ірану", - зазначає Reuters.

Американські чиновники і представники НАТО неодноразово виступали проти покупки Туреччиною російських систем С-400. Як заявляла Туреччина, поставка планується в липні цього року.

Нагадаємо, угоду про купівлю російських комплексів С-400 було підписано в Анкарі у грудні 2017 року. Мова йде про купівлю двох комплексів, які будуть обслуговуватися турецьким персоналом. Також сторонам вдалося домовитися про технологічне співробітництво з прицілом на створення в Туреччині власного виробництва. З тих пір в керівництві НАТО неодноразово висловлювали занепокоэння у зв'язку з несумісністю С-400 із системами альянсу. В Анкарі пояснили рішення про купівлю поспіхом і висловили готовність також купити американські комплекси Patriot, але не замість, а разом з російськими системами, поставки яких повинні початися влітку 2019 року.