Ілюстрація / REUTERS

Чисельність населення Землі в 2019 році склала 7,7 млрд людей.

Читайте такожЕксперти назвали шкідливі звички, які прискорюють старіння

Про це йдеться в повідомленні на сайті ООН. До 2050 року організація очікує зростання числа людей до 9,7 млрд, а до кінця століття - приблизно до 11 млрд.

Відео дня

З 1994 року по 2019 рік рівень смертності дітей у віці до п'яти років скоротився на 54%, на 40% знизилися масштаби материнської смерті. Очікувана тривалість життя в усьому світі зросла з 64,9 року в 1994 році до 72,3 року. До 2030 року цей показник збільшиться приблизно на два роки.

Між тим, у доповіді Генерального секретаря ООН наголошується, що зростання чисельності населення супроводжується його старінням, зниженням рівня народжуваності, а також стрімкою урбанізацією. Вже зараз у всьому світі середній рівень народжуваності - 2,5 дитини на одну жінку, а до 2030 року він складе близько 2,4 народжень на жінку. За прогнозами, в 2050 році понад 70% населення світу житиме в країнах, де загальний показник народжуваності буде нижче рівня, необхідного для відтворення населення.

Крім цього зазначається, що зараз приблизно 56% світового населення живе в містах. Майже весь приріст населення в майбутньому буде відбуватися за рахунок збільшення числа міських жителів, на яких, згідно з прогнозами, до 2030 року буде припадати 60% населення країн світу, а до 2050 року - приблизно 68%.

«Зростання чисельності населення та економічне зростання призвели до величезного зростання масштабів виробництва і споживання, що обернулося неймовірними наслідками для навколишнього середовища», - розповіла перший заступник генсека ООН Аміна Мохаммед, виступаючи в штаб-квартирі організації на сесії комісії з народонаселення і розвитку.

Як повідомляв УНІАН, вчені з 16 країн світу розробили «дієту для здоров'я планети». Слідуючи їй, людство має скоротити споживання червоного м'яса та цукру на 50-90% і їсти більше овочів, фруктів, бобів і горіхів. І тоді, як стверджують вчені, покращиться екологія і будуть ситі всі голодуючі.