Ілюстрація / REUTERS

Віце-президент США Майк Пенс застеріг Туреччину від купівлі російської протиракетної системи С-400, закликавши її обрати між партнерством із НАТО і цією угодою.

Про це американський чиновник заявив на заході Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні, передає РБК з посиланням на Reuterts.

Читайте такожСША припинили постачання Туреччині обладнання для F-35 через купівлю російських С-400

Відео дня

"Туреччина повинна зробити вибір: чи вона хоче залишатися важливим партнером у найуспішнішому в історії військовому альянсі чи хоче ризикувати безпекою цього партнерства, приймаючи такі нерозумні рішення, які підривають наш альянс?", - заявив Пенс.

Нагадаємо, угоду про купівлю російських комплексів С-400 було підписано в Анкарі у грудні 2017 року. Мова йде про купівлю двох комплексів, які будуть обслуговуватися турецьким персоналом. Також сторонам вдалося домовитися про технологічне співробітництво з прицілом на створення в Туреччині власного виробництва. З тих пір в керівництві НАТО неодноразово висловлювали занепокоєння у зв'язку з несумісністю С-400 із системами альянсу. В Анкарі пояснили рішення про купівлю поспіхом і висловили готовність також купити американські комплекси Patriot, але не замість, а разом з російськими системами, поставки яких повинні початися влітку 2019 року.