Майк Пенс / REUTERS

Віце-президент США Майк Пенс у черговий раз виступив із критикою на адресу Берліна, звинувативши його в недостатніх витратах на оборону, а також висловивши побоювання щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це він заявив на форумі у Вашингтоні, присвяченому святкуванню 70-річчя заснування НАТО, передає dw.com.

"Німеччина повинна робити більше. Ми не можемо забезпечити оборону Заходу, якщо наші союзники впадають у все більшу залежність від Росії", - заявив Пенс.

Відео дня

Він назвав "просто неприпустимим", що найбільша економіка Європи "як і раніше ігнорує загрозу, що надходить від Росії" і "нехтує як власною, так і спільною обороною" в рамках Північноатлантичного альянсу.

Читайте такожВіце-президент США закликав Туреччину обрати між НАТО і російськими С-400

За словами Пенса, будівництво другого газопроводу по дну Балтійського моря зробить Німеччину залежною від РФ. Проект Nord Stream 2 зробить німецьку економіку "в буквальному сенсі заручницею Росії", зазначив він.

Разом із тим Пенс підкреслив, що Сполучені Штати "є найбільшим союзником Європи і хочуть завжди залишатися".

Між тим міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас, виступаючи в той же день у Колумбійському університеті в Нью-Йорку, спростував звинувачення в залежності країни від Росії. "Німеччина бере участь у різних місіях НАТО, і ми виконаємо свої зобов'язання. На Німеччину можна покластися", - зазначив глава німецького зовнішньополітичного відомства.

Маас нагадав, що уряд ФРН пообіцяв збільшити витрати на оборону. "І ми дотримаємо слова", - додав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що російський газовий монополіст компанія "Газпром" отримала чергову відмову у погодженні альтернативного маршруту для будівництва двох гілок газопроводу "Північний потік-2" від Національного енергетичного агентства Данії.