Володимир Путін / REUTERS

Колишній заступник начальника Генштабу Збройних Сил України, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор Ігор Романенко вважає, що розмови про наявність двійників у президента Росії Володимира Путіна — не безпідставні.

Російський лідер "багато кому в світі зробив поганого", в РФ розуміють, що з допомогою двійників теж потрібно забезпечувати безпеку господаря Кремля, розповів експерт під час чату на Главреді.

Читайте такожШлях СРСР: спроби РФ конкурувати із США в космосі можуть призвести до її розпаду – генерал

Відео дня

Співрозмовник зазначив, що в радянських структурах, з яких виросла Федеральна служба безпеки Росії, – Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР і Об'єднане державне політичне управління, – практика використання двійників була досить поширеною.

"Вона застосовувалася з метою забезпечення безпеки першої особи держави, щоб убезпечити лідера в умовах війни або підготовки замахів на його життя з боку гітлерівських країн, і союзників по антигітлерівській коаліції. Тож такий підхід не новий", – заявив генерал.

Романенко додав, що двійників також використовували і на Заході.

"...згадайте приклад про те, як британські війська діяли на території країн, які тоді були колоніями Британської імперії", – сказав він.

За словами професора, якщо такі країни боролися за свою незалежність, якщо в них існували партизанські рухи за звільнення цієї держави, то британці розробляли і проводили спеціальні операції зі знищення саме таких лідерів країн або рухів.

"Так от, щоб убезпечити цих лідерів, вдавалися до допомоги двійників. Хоча часто і стверджують, що в боротьбі за незалежність держави головне — народ, об'єктивна історична наука говорить про те, що при цьому дуже важлива роль лідера цього народу", — заявив кандидат військових наук.

Генерал підкреслив, що практика використання двійників лідерів вважалася і вважається досі досить ефективною. "Вона допомагає зберегти життя лідерів держав. Особливо актуально це для держав, які знаходяться в стані війни", — пояснив експерт.

"Путін, як старий Кдбіст (Комітет держбезпеки, що діяв в СРСР – Ред.), вихований на цьому. І він багато кому в світі зробив поганого. У Росії тверезо оцінюють ситуацію в цьому плані і розуміють, що таким методом теж потрібно забезпечувати безпеку господаря Кремля. Тому, на мій погляд, розмови про наявність двійників Путіна — не безпідставні", — заявив співрозмовник.