Мохаммад Джавад Заріф / REUTERS

Іран у відповідь на посилення санкцій Вашингтона може вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

Про це заявив глава іранського МЗС Мохаммад Джавад Заріф, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на державну телерадіокомпанію IRIB.

"Ісламська Республіка може вибрати з великої кількості варіантів, і влада країни вивчає їх ... Вихід з ДНЯЗ - один з них", - підкреслив Заріф.

Відео дня

Тегеран і раніше говорив про можливість розірвати ДНЯЗ у відповідь на дії Вашингтона. У травні 2018 року США вийшли з підписаної в 2015 році ядерного угоди з Іраном, яка передбачала виконання Тегераном ряду кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Читайте такожСША планують повністю заборонити імпорт нафти з Ірану - The Washington Post

Потім Вашингтон відновив дію санкцій проти Ірану і поставив вимогу до держав-союзників припинити купувати у нього нафту під загрозою санкцій для компаній-закупівельників.

Довідка УНІАН. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) був схвалений Генеральною асамблеєю ООН 12 червня 1968 року, набув чинності 5 березня 1970 року.

Договір підписали СРСР, США, Велика Британія, а також 40 інших країн.

11 травня 1995 року більш як 170 країн-учасниць домовилися продовжити дію договору на невизначений термін без додаткових умов.

Учасниками договору є майже всі держави світу, за винятком Ізраїлю, Індії, Пакистану, КНДР і Південного Судану.