У Білому домі готують нову ядерну угоду / фото УНІАН

Президент США Дональд Трамп планує підписати новий договір про контроль над ядерним озброєнням з Росією і Китаєм.

Про це з посиланням на джерела в Білому домі, повідомляє CNN. За словами джерела, Білий дім проводить інтенсивні міжвідомчі переговори для розробки варіантів договору для президента, щоб продовжити ядерну угоду.

Повідомляється, що новий договір буде включати всі види ядерної зброї, а не тільки ракети середньої та малої дальності як раніше.

Відео дня

Читайте такожРосія не здійснила жодного кроку для відновлення ракетного договором - Столтенберг

"Президент чітко дав зрозуміти, що, на його думку, контроль над озброєннями повинен включати Росію і Китай і повинен включати всю зброю, всі боєголовки, всі ракети", - сказав високопоставлений чиновник Білого дому.

Як повідомляє видання, Трамп розглядає нову "грандіозну" ядерну угоду як потенційне зовнішньополітичне досягнення. Однак деякі експерти з контролю над озброєннями стурбовані тим, що ці зусилля можуть призвести до зворотних результатів.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір США вийти з договору з Росією про ракети середньої і малої дальності (РСМД), оскільки РФ порушила умови цього договору. Разом з тим Європейська комісія закликала США і Росію продовжувати переговори про "збереження" дії договору РСМД.

Читайте такожТрамп попередив Китай і Росію, що США перевершать їх у гонці озброєнь

Тим не менш, Сполучені Штати, як і попереджали, 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід з важливого договору про обмеження на ракети з Росією через його порушення з боку Москви.

2 лютого російський президент Володимир Путін заявив, що Москва також залишає договір і починає роботу над новими видами зброї, які порушують ключове ядерну угоду.

Договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (англ. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) був підписаний генсеком СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року і набув чинності 1 червня 1988 року. Таким чином сторони прагнули не допустити ядерну війну.