Гуайдо закликав прихильників збиратися на авіабазі в Каракасі / фото twitter/jguaido

Тимчасовий президент Венесуели Хуан Гуайдо оголосив про початок "останньої фази" плану щодо повалення голови держави Ніколаса Мадуро.

Про це він заявив разом з опозиційним лідером Леопольдо Лопесом та представниками військових у вівторок, 30 квітня, у розміщеному в Twitter відео.

"Народ Венесуели ініціював кінець узурпації. Зараз я зустрічаюся з головними військовими підрозділами наших збройних сил, починаючи фінальну фазу Операції Свобода", - зазначив Гуайдо.

Відео дня

Він повідомив, що знаходиться на авіабазі Ла-Карлота в Каракасі і закликав своїх прихильників збиратися там, адже його підтримали військові.

"Сьогодні хоробрі солдати, хоробрі патріоти, хоробрі люди, які підтримують Конституцію, відповіли на наш заклик", - заявив Гуайдо.

У свою чергу, Лопес, який перебував під домашнім арештом з липня 2017 року, сказав, що він був звільнений військовими. Він закликав усіх венесуельців вийти на вулиці з мирним протестом.

Тим часом міністр оборони Венесуели Владімір Падріно заявив, що збройні сили залишаються вірними "законному уряду" Ніколаса Мадуро.

Пізніше стало відомо, що проти лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо і знаходяться з ним 70 чоловік у військовій формі був застосований сльозогінний газ, передає Reuters з посиланням на очевидця з місця подій.

За інформацією агентства, це відбувається поблизу авіабази Ла-Карлота в столиці Венесуели Каракасі. Про те, що там зібралася група повсталих військових, раніше повідомив міністр інформації Венесуели Хорхе Родрігес. За його словами, влада робить кроки по придушенню спроби перевороту.

Голова Національної конституційної асамблеї країни Діосдадо Кабельо також заявив, що опозиція не могла отримати доступ до авіабази в Каракасі.

Треба зазначити, що ситуація в Венесуелі загострилася 23 січня, коли Гуайдо на тлі масових акцій протесту оголосив себе тимчасовим президентом. Його легітимність визнали США, ряд країн Латинської Америки і Європи. Росія підтримала чинного президента Ніколаса Мадуро.