Гевін Вільямсон / REUTERS

Глава британського міністерства оборони Гевін Вільямсон відправлений у відставку за підсумками розслідування витоку інформації з закритих переговорів. Його наступником призначена нинішній міністр міжнародного розвитку Пенні Мордонт, яка стане першою жінкою на цій посаді.

Про це повідомляє BBC.

"Прем'єр-міністр сьогодні ввечері попросила Гевіна Вільямсона покинути уряд, втративши впевненість у його здатності працювати на посаді міністра оборони", - йдеться в повідомленні британського кабінету.

Відео дня

Читайте такожРФ залишається загрозою, проте Заходу не потрібна конфронтація - міністр оборони Британії

В уряді повідомили, що рішення пов'язане з підсумками розслідування витоку інформації з закритих переговорів Ради національної безпеки, на яких обговорювалися перспективи співпраці з китайською компанією Huawei у створенні мереж 5G.

Завдяки цьому витоку 24 квітня стало відомо, що продукція Huawei буде використовуватися в конструкції "некритичних" компонентів мереж зв'язку 5G. Це передбачає, що Huawei не буде постачати обладнання, яке здатне ідентифікувати мобільний пристрій і вирішувати, як і куди направляти телефонні дзвінки і передавати дані.

Проти співпраці Британії з китайською компанією активно виступали США і деякі міністри - вони вважали, що це може стати загрозою національній безпеці країни.

Витік викликав справжній скандал в британських ЗМІ, оскільки засідання Ради національної безпеки суворо конфіденційні. Сам Вільямсон, як і раніше, заперечує, що був джерелом витоку. Однак як говориться в листі Терези Мей про відставку Вільямсона, "іншої ймовірної версії того, як стався витік, не встановлено".

Мей, як повідомляється, зустрілася з Вільямсоном в середу, 1 травня, і сказала йому, що в її розпорядженні є "вичерпні докази", які вказували на його провину.

Варто відзначити, що Вільямсон займав жорстку позицію по відношенню до Росії, дорікаючи її в тому, що вона намагається втягнути Захід у гонку озброєнь і діє непрозоро.