Володимир Путін на прес-конференції / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін почав вести політичну гру в Україні ще до того, як новий лідер в Києві вступив у свої повноваження. Його рішення роздавати російські паспорти на окупованих українських територіях – це провокація для новообраного президента Володимира Зеленського. Але за цим рішенням стоїть дещо більше.

Про це пише Suddeutsche Zeitung, додаючи, що рішення Москви виводить її оцінку війни на Донбасі на новий рівень. До цього часу Кремль наполягав, що це виключно «внутрішня» українська проблема. Він заперечував присутність російської армії на східних українських територіях. Якщо Путін тепер запропонує мешканцям окупованих територій російське громадянство, це буде новою атакою проти суверенітету України. Фактично це буде посяганням на українців, які живуть в регіоні.

Читайте такожThe Guardian: Путін вже почав випробовувати нового президента України

Відео дня

Це може бути новим кроком у напрямку взяття під контроль цих районів, або ж ні. Багато хто пригадує про досвід Грузії, на чиїй території Москва теж роздавала паспорти, а потім відправила армію нібито «захищати російських громадян». Чи легітимізує паспортне рішення Кремля ту приховану війну, яку він веде проти України? Невизначеність тільки зросте після розпорядження Путіна.

Ця невизначеність допоможе російському автократу досягти певної чіткості щодо нового президента України – Володимира Зеленського. Українські виборці пов’язують з новачком у політиці надію на більш м’які відносини з Москвою, що дозволило б сконцентрувати сили на вирішення внутрішніх українських проблем. Але це пом’якшення і деескалація зовсім не в інтересах Путіна. Він вже кілька років отримує вигоду від війни й санкцій проти Росії, виставляючи себе борцем проти демонізованого «ворога» в Києві.

Читайте такожWall Street Journal: Війна на Донбасі нагадує про складну роботу для нового президента України

Зеленський несе невизначеність для Путіна. Останній не знає, як багато новий український президент готовий інвестувати в мир і як далеко він може зайти в ескалації. Роздача паспортів може увічнити конфлікт. Путін також штовхає Зеленського до більш жорсткої позиції, щоб наблизити його до попередника – Петра Порошенка.