Анджей Дуда / REUTERS

Якби президент Польщі Анджей Дуда вирішив приїхати в Україну, це стало б важливим жестом в бік нового українського лідера Володимира Зеленського. Сам візит був би доказом дружби. Але, на жаль, Варшава втратила цей зручний шанс.

Про це пише Gazeta Wyborcza, нагадуючи, що на запрошення Зеленського, в Київ прибули президенти країн Балтії, Угорщини й Грузії. Не вистачало лише польського лідера Анджея Дуди. І це помилка.

Читайте такожЖарти, розпуск Ради та курйози: як пройшла інавгурація президента України (відео)

Відео дня

Польсько-українські відносини вже три роки переживають кризу. Політичні лідери, ставши заручниками націоналістів, не змогли подолати суперечок про трагічну історію і почали їх лише підігрівати. Варшава перестала бути адвокатом Києва у Євросоюзі. І від цього втрачають обидві сторони. Поява нового президента України могла б стати новим початком у відносинах, але не обов’язково.

Звісно, згідно з дипломатичним протоколом, Зеленський, будучи новообраним президентом, повинен першим відвідати Польщу. І з точки зору традицій, присутності голови польського МЗС Яцека Чапутовича на інавгурації цілком достатньо. Але якби президент Анджей Дуда вирішив приїхати в Україну, жест в бік нового українського президента був би сильнішим.

Читайте такожRzeczpospolita: Екс-президент Польщі назвав умову вступу України в ЄС у найближчі роки

В дипломатії такі справи дуже важливі. Велике значення мають особисті стосунки. Якщо президенти товаришують, то і відносини між країнами чудово розвиваються. Візит Дуди був би зрозумілий як сигнал дружби. Погано, що Варшава втратила цей шанс.