Джоко Відодо / REUTERS

Президент Індонезії Джоко Відодо переобраний на новий термін на виборах, що відбулися в країні минулого місяця.

Як повідомила 21 травня виборча комісія Індонезії, за Відодо проголосували 55,5% виборців, і він переміг свого суперника екс-генерала Прабово Субіанто, передає Радіо Свобода.

Вибори відбулися 17 квітня. Виборча комісія мала оголосити результати виборів 22 травня. Але через побоювання протестів і вуличних демонстрацій у відповідь на результати, їх вирішили оприлюднити раніше майже без попередження.

Відео дня

Субіанто раніше заявляв, що оскаржить результати виборів, якщо переможе Відодо. За його словами, на голосуванні були масові порушення. Субіанто також спрогнозував масові протести.

Читайте такожНіщо не вічне: Джакарта перестане бути столицею Індонезії

Ситуація в країні також загострилася після того, як 17 травня поліція повідомила про арешт десятків підозрюваних у тероризмі.

За даними поліції, затримані мали зв’язки з екстремістським угрупованням "Ісламська держава". Їх підозрюють у плануванні вибухів на демонстраціях під час оголошення результатів виборців.

Експерти називали вибори в Індонезії наймасштабнішим одноденним голосуванням у світі. Цього року вперше вибори президента, двопалатного парламенту, а також регіональних і місцевих законодавчих органів в Індонезії відбувалися в один день.

У країні працювало 800 тисяч виборчих дільниць, на яких працювало близько шести мільйонів людей. Як наслідок, померли 272 співробітники, які були залучені в організації й проведенні виборів, ще 1878 захворіли від перевтоми, пов'язаної з ненормованою роботою.

В Індонезії проживає 263 мільйони людей, з них близько 229 мільйонів мусульман. Близько 193 мільйонів людей, у тому числі 80 мільйонів народжених після 1980 року, мають право голосу.