Ілюстрація / REUTERS

Конституційна рада Алжиру скасувала президентські вибори, які мали відбутися 4 липня.

Про це повідомляє DW.

Підставою для скасування виборів стало те, що двом кандидатам, які подали документи для участі у виборах, відмовили у реєстрації. Водночас у Конституційній раді, яка відповідає за проведення виборів в Алжирі, не уточнили причин відмови у реєстрації кандидатів.

Відео дня

Читайте такожВ Алжирі під час протестів проти президента постраждали понад 200 осіб, 195 затримано (фото)

Reuters зазначає, що підставою для відмови стало те, що вони не змогли пред’явити 60 тисяч підписів виборців, необхідних для реєстрації

Конституційна рада закликала тимчасового виконувача обов’язків президента Абделькадера Бенсалеха призначити нову дату виборів.

Нагадаємо, у квітні Абделькадер Бенсалех змінив на посту президента Абдельазіз Бутефліка, який після 20-річного одноосібного правління оголосив про свою відставку. Він очолював країну з 1999-го року. У 2013 році він переніс інсульт і відтоді вкрай рідко з’являвся на публіці й жодного разу не виголошував тривалих урочистих промов. Бенсалех мав виконувати обов’язки глави держави протягом 90 днів та підготувати проведення виборів 4 липня. Дія його мандату завершується 9 липня, однак тепер через скасування виборів перехідний період в Алжирі може тривати довше.

На тлі політичної кризи в Алжирі не припиняться багатотисячні акції протесту проти політиків, які залишилися при владі з часів Бутефліки (він обіймав посаду протягом 20 років), а також проти самого Бенсалеха. Протестувальники зокрема вимагають відставки прем’єр-міністра Нуреддіна Бедуї, якого призначив на цю посаду Бутефліка у березні 2019 року. 

Масові акції протесту почалися в Алжирі на початку березня, коли президент Бутерфліка заявив, що балотуватиметься на п’ятий президентський термін. Після цього тисячі людей вийшли на протести у столиці Алжиру. і під тиском демонстрантів він відмовився від участі в майбутніх виборах президента та подав у відставку. Однак, після цього протести в Алжирі не припинились.